Škuflić: Gradski projekti će se još brže realizirati

U proračunu za uređenje Trga kralja Tomislava osigurano 3,4 milijuna kuna (Manuel ANGELINI)
U proračunu za uređenje Trga kralja Tomislava osigurano 3,4 milijuna kuna (Manuel ANGELINI)

Od spajanja dva najveća, i najvažnija, gradska odjela, onog za prostorno uređenje te onog za komunalni sustav i imovinu, prošlo je nešto više od mjesec dana. Kako su protekli prvi dani preustroja, koje su osnovne značajke spajanja odjela, što je s realizacijom kapitalnih gradskih projekta, te koji su bili prvi potezi v.d. pročelnika novog jedinstvenog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, upitali smo Giordana Škuflića, v.d. pročelnika ovog odjela.

Brža realizacija projekata

- Jedinstveni upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule oformljen je 1. rujna ove godine te, iako je još prerano govoriti o konkretnim pokazateljima, siguran sam da će se gradski projekti još brže realizirati, a gradska uprava biti još bliža svojim građanima. Dopustite mi prvih sto dana rada pa možemo onda razgovarati o rezultatima, rekao nam je v.d. pročelnika Škuflić, pojašnjavajući da je osnovni cilj spajanja odjela povećanje učinkovitosti rada i brže rješavanje određenih poslova i procesa koji su se do sada među odjelima preklapali.

Istaknuo je Škuflić da je zahvaljujući objedinjavanju odjela, protok informacija, efikasnost rada i dostupnost obrade po predmetima znatno brže i efikasnije, a samim time i kvalitetnija je realizacija gradskih projekata.

- Primjerice, u slučajevima legalizacije bespravno izgrađenih objekata gdje se dio zahtjeva više ne šalje iz jednog odjela u drugi, već se rješenja rješavaju unutar jedinstvenog odjela. Na taj način građani rješenja dobivaju još brže i kvalitetnije, veli Škuflić, istaknuvši da je do 30. rujna ove godine na području grada Pule riješeno ukupno 3.050 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, odnosno oko 54 posto predmeta.

Trenutno je u visokom stupnju dovršenosti više od 700 predmeta, veli Škuflić, a još uvijek ima više od tisuću praznih zahtjeva po kojima se ne može postupati dok se ne upotpune. Ovim putem, rekao je, poziva građane da upotpune svoje zahtjeve kako bi mogli dobiti svoja rješenja.

Nadalje, nastavlja v.d. pročelnik, objedinjavanje odjela omogućilo je i objedinjavanje cjelokupnog procesa, od pripreme, planiranja i izdavanja dozvola do realizacije određenih projekata. To je slučaj, napominje Škuflić, i s projektom uređenja Trga Kralja Tomislava koji je jedan od najznačajnijih gradskih investicija, a čijom će se realizacijom stanovnicima Verude osigurati kvalitetno uređen javni prostor sa svom pripadajućom infrastrukturom, zelenim površinama, Društvenim domom, dječjim igralištem, uređenim prometom i ostalim elementima.

- Iz ovogodišnjeg proračuna za projekt uređenja Trga kralja Tomislava osigurano je 3,4 milijuna kuna. Trenutno je u fazi ishodovanja posljednja, od sedam lokacijskih, dozvola te se prikupljaju suglasnosti javnopravnih tijela na izrađene glavne projekte, a sve kako bi se ishodovali akti za gradnju potrebni za početak radova, rekao je Škuflić, pojašnjavajući realizaciju ovog kapitalnog gradskog projekta.

U prvoj fazi projekta, objasnio je, planira se izvođenje radova na izmještanju postojeće infrastrukture na području trga koji će obuhvatiti i izgradnju, odnosno rekonstrukciju infrastrukture okolnih ulica, što je preduvjet za početak gradnje objekata tržnice i Društvenog doma te parternog uređenja samog trga.

Što se tiče gradskog projekta Dolcevita, od 2009. godine kada je započeo, do danas je obnovljeno ukupno 13 pročelja, rekao je Škuflić, dodajući da je Grad Pula ove godine izdvojio značajna financijska sredstva za tu namjenu, a na četvrti po redu natječaju za uređenje i uljepšavanje gradskih fasada te povećanju energetske učinkovitosti, prijavljeno je ukupno 58 zainteresiranih zgrada što dovoljno govori o interesu kod samih građana.

Veliki interes za Dolcevitu

- Osim toga, Grad Pula aktivno je uključen u proces uređenja i energetske obnove višestambenih zgrada u Puli, a zahvaljujući objedinjavanju odjela ostvarena je još bolja suradnja s gradskim upraviteljem zgrada Castrumom Pula 97. Tako će u narednom periodu započeti energetska obnova zgrada u strogom centru Pule, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetski učinkovitost, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule, naglasio je Škuflić.

Dodao je da je putem Castruma u pripremi i natječajna dokumentacija za novi natječaj Fonda za zgrade u vlasništvu i suvlasništvu Grada Pule koje su u centru grada i blizini Foruma, a koje će osim kompletno obnovljene fasade, stanarima u konačnici donijeti i niže mjesečne račune. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter