Škole s malo učenika i dalje će raditi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dobili smo odluku o broju razrednih odjela. Predstojeću školsku godinu započet ćemo 8. rujna kao što smo završili prethodnu, što znači da nam ostaju sve područne škole", odgovara Mirjana Blažević, ravnateljica buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", u čijem je sastavu i najmanja istarska škola, Područna škola Lanišće koju će i u idućoj školskoj godini polaziti svega četiri učenika, na pitanje ima li novosti oko najava preustroja osnovnoškolske mreže.

- S obzirom da nam pojedine područne škole odstupaju od državnog pedagoškog standarda, Uredu državne uprave za školstvo, uz zahtjev za ustroj razrednih odjela, uputili smo obrazloženja i dobili pozitivan odgovor da sve ostaje kao i u prethodnoj školskoj godini. Za PŠ Lanišće argument njenog opstanka udaljenost je od najbliže susjedne škole, one u Roču, koja iznosi dvadesetak kilometara u jednom smjeru kao i činjenica da je riječ od djeci manjeg uzrasta. Laniška škola jedina u Istri, uz Oprtalj, radi po posebnim uvjetima zbog brdsko-planinskog područja i općinskog statusa posebne državne skrbi. Kod PŠ Livade riječ o stoljetnoj tradiciji hrvatske škole i njenom kulturnom i povijesnom značaju za Livade, ali i lošoj prometnoj povezanosti između raštrkanih sela toga područja reći će Blažević.

U predstojećoj školskoj godini tako ostaje sve po starom jer ni u županijskom odjelu za obrazovanje iz resornog ministarstva nisu dobili informacije o eventualnim promjena u ustroju osnovnih škola.

Od 46 redovnih osnovnih škola na području Istarske županije, školske 2013./2014.godine je u 17 škola upisano manje od 150 učenika, među kojima je i 5 talijanskih osnovnih škola. (NAPISALA Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter