Sjećanje na žrtve fašističkog terora

Livio Blašković i Aleksandar Matić otkrili su spomen-ploču Tomasu Poropatu (D. MEMEDOVIĆ)
Livio Blašković i Aleksandar Matić otkrili su spomen-ploču Tomasu Poropatu (D. MEMEDOVIĆ)

Položenim vijencem u znak sjećanja na stradale pulske građane u vrijeme borbe protiv fašizma, kraj spomenika na Velom Vrhu, danas su Dan spomena Grada Pule obilježili predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Borisom Miletićem, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, te Saveza udruga antifašista Istarske županije.

- Ovdje su mučki ubijeni naši sugrađani, najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 51 godinu života. Trebamo poštivati sve koji su se borili kako bismo mi danas živjeli u slobodnoj državi, kako u vrijeme NOR-a tako i za vrijeme Domovinskoga rata. Rujanski su dani ti kada obilježavamo povijesne odluke koje su donijeli naši nonići za sjedinjenje s Maticom zemljom Hrvatskom. Međutim, u današnje doba ne možemo ne primijetiti činjenicu da se pokušava našu regiju na neki način stopiti s nekim drugim krajevima, no mi se ustrajno borimo kako bi Istra ostala samostalna regija, rekao je Miletić.

Predsjednik UAB-a Pule Livio Blašković podsjetio je na 70. godišnjicu, otkako su na ovom mjestu, njemački SS i pristaše Decime Mas kao odmazdu za ubojstvo krvoločnog fašista Josipa Bradamantea, krvnički pogubili 21 političkog zatvorenika. Tamo su ostavljeni više dana, a na kraju su bačeni u zajedničku grobnicu u Galižani.

Obilježavanje je nastavljeno otkrivanjem spomen-ploče na obiteljskoj kući u Mutilskoj ulici broj 57, odakle je Tomaso Poropat krenuo u 43. istarsku diviziju, a koji je prije 11 godina bio inicijator ideje o proglašavanju Dana spomena. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter