Sinčić: Istra je žrtva loših politika svih Vlada

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Izborni rezultat kojeg je ostvario u prvom krugu predsjedničkih izbora u Istarskoj županiji, dodatni su vjetar u leđa Ivanu Sinčiću i članovima Živog zida da krenu u formiranje ogranaka na području Istre. Upravo je to na današnjoj konferenciji za novinare u Puli, u Domu hrvatskih branitelja, najavio Sinčić rekavši da Živi zid trenutno radi na organiziranju podružnica diljem županije gdje zasad imaju 400-tinjak članova.

Županijska koordinatorica Nensi Krupić najavila je potom da će stranka u Istri izaći na lokalne i parlamentarne izbore kao i na izbore za mjesne odbore. Sinčić je decidirano naveo da ne vidi potencijalnog političkog partnera s kojim bi stranka mogla koalirati i surađivati na području Istre jer tvrdi "nemoguće je koalirati sa strankama koje su sudjelovale u obnašanju vlasti na državnoj razini, a koje su se kompromitirale".

-Drago mi je da je narod Istre prepoznao naš program i da mu je dosta ovih političkih elita koje građane dovode u propast, a Istra je žrtva loših politika svih hrvatskih Vlada. Premda je neko uvriježeno mišljenje da se ovdje bolje živi nego u ostatku zemlje, iz pričanja s ljudima i općenito analizom stanja ali i brojem ovrha, vidi se da je stanje u nekim segmentima čak i gore, veli Sinčić i dodaje da statistike pokazuju da upravo u Istri ima najviše ovrha.

Osvrnuo se i na najnoviju odluku Europske središnje banke (ECB) koja je u četvrtak najavila širenje programa kupnje imovine i na državne obveznice, i to u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura.

-Europska središnja banka u opticaj do kraja 2016. godine pušta 1.100 milijardi eura. Dobra je stvar što je banka posegnula za tim mjerama monetarne politike jer time zapravo priznaje da je politika mjera štednje koja se dosad provodila, bila pogrešna. Međutim, način na koji se novac ubacuje u opticaj, samo će povećati dugove te će dovesti dugoročno do još veće krize. Treba odmah preći na jedno održivo rješenje. Dakle, financirati države direktno iz središnje banke, a ne kao dosad, da središnja banka prvo financira privatne banke te da onda privatne banke doslovno kamatare države tim novcem, zaključio je Sinčić. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter