Sinčić: Cvjeta klijentelizam, nepotizam, važnije je tko je čiji rođak ili prijatelj

Ivančić, Grunbaum, Sinčić, Filipić, Poropatat (M. SARDELIN)
Ivančić, Grunbaum, Sinčić, Filipić, Poropatat (M. SARDELIN)

Ispred zgrade Grada Umaga u srijedu je saborski zastupnik Vilibor Sinčić predstavio kandidate iz redova Živog zida koji će se na nadolazećim izborima boriti za mjesta istarskog župana te gradonačelnike Umaga, Poreča i Rovinja. Naime, kandidat za župana je Damir Grunbaum, za gradonačelnika Umaga je Veljko Ivančić, Poreča je Goran Poropat te Rovinja je Sanjin Filipić. Svi kandidati su ukratko iznijeli oko čega će se najviše zalagati te gdje vide probleme po gradovima i u Županiji. Svi su odgovorili na pitanja novinara o trenutnoj situaciji u gradovima i Istri te što namjeravaju učiniti ukoliko budu izabrani.

Tiskovnu konferenciju je otvorio saborski zastupnik Sinčić uvodnim govorom, dajući naglasak na korupciju, nepotizam i ostale probleme kojih ima po lokalnim upravama.

- Istra daje ogromnu potporu Živom zidu, našem programu i ideologiji. Glavna poruka koju šaljemo gradovima, općinama i županijama u Hrvatskoj je da su stranke koje su do sada bile na vlasti, u pravilu, ovisno o dijelu Hrvatske su davale od projekata, prilike za zapošljavanje prije svega osobama koji su njihovi članovi, takozvano uhljebljivanje. Cvjeta klijentelizam, nepotizam i važnije je tko je čiji rođak ili prijatelj, a manje tko ima kvalifikacije i radne navike. Radi se o negativnoj selekciji koja nas nigdje ne vodi, već tjera od nas investitore. Da se riješimo te korupcije postali bi sigurniji za rad i život. Svjedočimo tome u Istri i u cijeloj Hrvatskoj. Kao stranka se borimo za novi sustav upravljanja s najboljim ljudima. Iz ničega smo stvorili jaku infrastrukturu i ušli smo u parlament. Čekaju nas nove pobjede i treba staviti prave ljude na pravo mjesto. Gdje god se kandidiramo u Istri očekujem da ćemo ući u gradska vijeća i ulazak u županijsko vijeće, kazao je na početku Sinčić.

Kandidat za istarskog župana Damir Grunbaum dolazi iz Umaga, a glasačima poručuje da je borac za istinu i da nema namjere ništa raditi iza leđa građanima.

- Poručujem da ćemo, kao Živi zid, iako smo novi na političkoj sceni u Istri i dalje pratiti i raditi ono na što se navikli da Živi zid radi. Znači, mi smo borci za istinu, nikad nećemo ništa raditi iza leđa ili nešto što vas nećemo obavijestiti ili nećete znati. Naš daljnji angažman je da nećemo odbijati projekte koji su u interesu građana, ali ćemo se suprotstaviti onim projektima koji su u interesu nekih mračnih sila ili bilo kakvih drugih interesa koji nisu u interesu građana Istre, kazao je Grunbaum.

Sanjin Filipić je kandidat Živog zida za gradonačelnika Rovinja.

- Mislim da je Rovinj grad s ogromnim potencijalom i mi ćemo se zalagati i boriti protiv toga da građani budu taoci privatnih interesa, razno raznih lobija, kapitala sumnjivog podrijetla i pogotovo promašenih politika. Želimo transparentnu i brzu gradsku upravu sa uključivanjem građana u donošenju odluka. Dakle, da stvorimo sredinu gdje će građani moći ispuniti svoje potrebe i očekivanja, kazao je Filipić.

Kandidat Živog zida za Poreč, Goran Poropat, rekao je:

- Program je usmjeren isključivo na budućnost, ne zanimaju me nikakvi repovi, nikakve politike, što je ili nije netko radio. Moje stručno područje rada su djeca i mladi, psiholog sam po struci i prošao sam sve gradske institucije vezane za rad sa djecom i mladima. Radim privatno te kao psiholog u jednom vrtiću. Sve ono što u svom stručnom dijelu znam, namjeravam preslikati na politiku grada i to sprovesti, bez kompromisa, kazao je Poropat.

Veljko Ivančić, kandidat Živog zida za gradonačelnika Umaga pak je istaknuo:

- Ovdje, u ovoj zgradi, sam već proveo četiri godine od 2009. do 2013. kao zamjenik gradonačelnika, a isto tako sam bio u dva mandata gradski vijećnik. Nema tajni koje ja ne znam o ovome gradu. Ovog trenutka, na lokalnoj razini imamo jedan urušen sistem funkcioniranja i upravljanja. Sve zato jer mnogi zakoni su nedorečeni i puni su rupa te smo se našli u situaciji da pojedinac, gradonačelnik upravlja svim sferama i područjima života i rada ovoga grada. Sve ostalo ne funkcionira, kao gradsko vijeće, mehanizmi kontrole i zaštite, ne funkcionira gotovo ništa. Mi tu narušenu strukturu upravljanja lokalnom samoupravom moramo vratiti u nekakvu ravnotežu. To je veliki zadatak, jer ako se ovako nastavi, ovaj prostor korupcije koji je tako raširen, ići će dalje. Prije svega, tu u Umagu će biti borba za vraćanje onih demokratskih vrijednosti koji bi mi u čitavoj državi trebali imati, a nemamo. Protiv smo politike i stava "Umag to sam ja", ne, jer nitko to u Umagu ne može reći. Umag su građani i zato ćemo se zalagati i boriti, kazao je Ivančić. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter