Silađi: Ne bih se više skinuo gol

Mihael Silađi i njegov ponosni sin Vedran (N, LAZAREVIĆ)
Mihael Silađi i njegov ponosni sin Vedran (N, LAZAREVIĆ)

Nakon što se u ponedjeljak ujutro na pulskom Prekršajnom sudu skinuo posve gol iz protesta zbog dobivene kazne jer je oglašavao pružanje usluga prijevoza i popravaka "na crno", Mihaela Silađija je privela policija i protiv njega podnijela prekršajnu prijavu i optužni prijedlog. Što je bilo s njime nakon toga, je li u pritvoru, na psihijatriji ili na slobodi pokušali smo saznati jučer te ga potražili na njegovoj medulinskoj adresi gdje smo ga i našli u društvu sina i kćeri.

Djeca ponosna na oca

Djeca su, kažu nam, upoznata sa svime što je njihov tata uradio, uostalom, dodaju, pročitala su novine i vidjela prilog na dnevniku. Njegov osmogodišnji sin Vedran nam je u više navrata rekao da je ponosan na tatu za kojeg kaže da je veliki borac i da ne trpi nepravdu.

Da je Silađi vezan uz sina i kćer uvjerili smo se već u ponedjeljak kada nam je govorio da nije htio platiti 2.000 kuna kazne za rad na crno, jer ih može zaraditi jedno opet radeći na crno. Tada nam je rekao da je njegovo razmišljanje logično i pravedno te da to radi kako bi sutra, čista obraza, svoju djecu učio pravilno gledati na svijet.

Nakon svega što je Silađi prošao kaže da se osjeća dobro te da na svakom koraku dobiva podršku poznatih i nepoznatih ljudi koju mu poručuju da se nastavi boriti protiv nepravde. Upitali smo ga kaje li se zbog toga što se na sudu skinuo posve gol i potom prošetao do Glasa Istre te bi li to ponovio?

- Ne bi se više posve skinuo gol. Uzeo bih u obzir i drugu mogućnost, a to je da sjedim pred sudom i molim prolaznike po kunu-dvije dok ne skupim novac za platim kaznu, odgovorio nam je Silađi.

Gol pred psihijatricu

S obzirom da su po njega u ponedjeljak u prostorije Glasa Istre došli policajci i priveli ga na temelju prijave djelatnica suda, upitali smo ga što se dogodilo nakon što su ga priveli i je li mu smetalo što ga policajci odvode posve golog stotinjak metara po rivi umjesto da su "maricu" parkirali ispred Glasa Istre.

- Njihov je propust da sam morao toliko hodati do "marice". Nakon toga su me odveli na psihijatriju na razgovor s doktoricom, ali ni tada mi nisu vratili odjeću. Pustili su me posve golog da branim svoje stavove pred psihijatricom. Nju je zanimalo jesam li imao crne misli prema nekome ili prema sebi samome. Uvjerio sam je da nisam psihički slučaj i da ne trebam dodatna promatranja. Nakon toga su mi dali robu da se obučem i potom odvezli na razgovor u policijsku postaju te potom sa sutkinjom Prekršajnog suda. Ona me pitala kako da me kazni. Zanimalo ju je tko će se brinuti o mojoj obitelji ako me kazni zatvorom, odnosno što će biti ako me kazni novčanom kaznom. Čekam njezinu odluku i nadam se da ću dobiti samo opomenu, ponadao se Silađi i dodao da su ga nakon razgovora sa sutkinjom pustili da se vrati obitelji. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter