Šesti "Samanj od rož" na Mašimovoj škuji

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na parkiralištu Mašimova škuja u subotu od 8 do 16 sati održat će se 6. "Samanj od rož" koji će okupiti dvadesetak izlagača, od toga dvanaest rasadnika i cvjećara. Koordinator i organizator cvjetnog sajma je buzetska Turistička zajednica, a pokrovitelji Grad Buzet i komunalno poduzeće Park.

Uz cjećarne i rasadnike, na sajmu kao izlagači sudjeluju i Dječji vrtić Grdelin, Osnovna škola Vazmoslava Gržalja, buzetski Dom za starije i nemoćne, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, Poludnevni boravak Buzet i Općina Lanišće. Sajamski dan upotpunit će i pojedine buzetske trgovine i cvjećarne koje će neke svoje artikle također prodavati po nižim cijenama.

Cvjetni sajam ujedno je i uvod u eko-akciju "Neka moja Istra blista - Naj nan Buzeština bije lipa čista" te dodatni poticaj Buzećanima da požure s uređenjem okućnica i balkona jer Turistička zajednica početkom svibnja kreće u tradicionalnu akciju biranja najuređenije okućnice, balkona i poslovno-gospodarskog objekta, koja se provodi već 16 godina, od 2003. pod nazivom "Margerita".

U buzetskom kraju zadnjih se godina na balkonima najviše sade pelargonije, sufrinije, petunije i druge popularne cvjetnice, dok okućnicama dominira autohtono bilje, lavanda i ružmarin, pa i u kombinaciji sa stablima maslina.

U skladu s akcijskim planom EU-ovog projekta "Adriatic Health and Vitality Netvork", drugu godinu za redom, u sklopu cvjetne subote organizirat će se pokazno traženje ljekovitog bilja koje počinje u 12 sati, najavila je direktorica TZ-a Nada Prodan Mraković. Prijave za pokazno traženje u TZ-u primaju do četvrtka. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter