Servisni brod Maroy Viking jedan je od tri dogovorena u nizu

Servisni brod za ribogojilište porinut je jučer Tehnomontu (D. ŠTIFANIĆ)
Servisni brod za ribogojilište porinut je jučer Tehnomontu (D. ŠTIFANIĆ)

Gradnja broj 99 - servisni brod za ribogojilište građen za norvešku tvrtku Moen Marin As iz Trondheima porinut je jučer u

u Tehnomont Brodogradilištu Pula na Fiželi. Kume brodu, koji je dobio ime Maroy Viking, bile su Gordana Deranja, predsjednica uprave Tehnomont d. d. i Sonja Pilepić, direktorica pulske filijale Croatia osiguranja.

Brod je dug 23,98 metara, a širok 11,2 metra i ima gaz od 2,8 metara. Brzinom od 11 čvorova pogoni ga motor snage 735 kW. Brod ima dvije dizalice, skladišni spremnik kapaciteta je 50 kubika. Maroy Viking ima i vrlo udoban smještaj za posadu, a namijenjen je, kako doznajemo od predsjednika uprave Tehnomont brodogradilišta Pula d.o.o. Miljenka Brnića, za servisiranje ribogojilišta odnosno prijevoz hrane ribogojilištu u jednom i prijevoz ribe u drugome smjeru. Vrijedan je više od tri milijuna eura. Porinuti brod je, kako napominje, jedan od tri ugovorena iz iste serije - za jednog je ugovor već potpisan te je stupio na snagu, a sklapanja drugog ugovora je u pripremi.

Odlična suradnja

- Suradnja s Norveškom je odlična, a s obzirom da oni idu na udvostručenje uzgoja ribe na otvorenom moru trebat će im i više brodova, veli Brnić dodajući da Tehnomont na svim područjima očekuje više posla te je za njih kriza "već prošla". Osim ovih brodova, trenutno je u brodogradilištu u tijeku velika rekonstrukcija engleskog broda iz koče u brod za ulov rakova, vrijedna milijun eura, te još nekoliko brodova u remontu.

Inače, Tvrtka Tehnomont Brodogradilište Pula d.o.o. sastoji se od triju profitnih centara: brodogradilišta koji je najvećim dijelom orijentiran na gradnju patrolnih, turističkih, offshore, ribarskih, vatrogasnih i drugih brodova za široko svjetsko tržište, a pored gradnje brodova bavi se remontom i rekonstrukcijom postojećih brodova. Nadalje, Profitnog centra "Investicijski radovi" u inozemstvu koji zapošljava značajne resurse u velikim njemačkim brodogradilištima, gdje uz izradu brodskih sekcija radi i na poslovima opremanja cjevarskim i bravarskim radovima.

U Njemačkoj 320 radnika

Trenutno u najvećim njemačkim brodogradilištima radi, kako doznajemo od Brnića, 320 radnika, a taj će se broj i dalje povećavati.

I na kraju, Profitnog centra "Solarna oprema" koja se već 40 godina bavi razvojem i proizvodnjom solarnih kolektora za grijanje vode, te instaliranjem toplovodnih solarnih postrojenja, te se i tu proizvodnja pojačava. Tvrtka Tehnomont d. d. se, osim pravnih, kadrovskih i financijsko računovodstvenih poslova koje obavlja za cijelu Grupu, bavi i nautičkim turizmom putem profitnog centra Marina Veruda koji ima kapacitet od 630 vezova u moru i 300 vezova na kopnu dok se metaloprerađivačkom djelatnošću bavi putem profitnog centra BMN, koji se bavi izradom čeličnih konstrukcija za građevinarstvo, procesnu industriju, brodogradnju i prehrambenu industriju, uz mogućnost izvođenja i limarskih radova u građevinarstvu. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter