Seoske žene čuvarice tradicije

Kušanje domaćeg kruha ispod peke Davorke Šajina (M. RIMANIĆ)
Kušanje domaćeg kruha ispod peke Davorke Šajina (M. RIMANIĆ)

Žene Pazinštine danas su obilježile Svjetski dana seoskih žena. Inicijativa za obilježavanje tog dana pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu, podsjetio je prigodom otvaranja izložbe proizvoda žena Pazinštine gradonačelnik Rento Krulčić.

Od tada se, svake godine 15. listopada, nastavio je, obilježava kao Svjetski dan seoskih žena kojim se nastoji ukazati na probleme žena u ruralnim područjima. U Pazinu se ovaj dan obilježava od 2010. kada je grad bio domaćin završnice izbora Najuzornije hrvatske seoske žene i to zahvaljujući Davorki Šajina iz Katuna Lindarskog, koja je tu titulu ponijela 2009. godine. Krulčić je i zahvalio svim izlagačicama koje su došle predstaviti svoje proizvode, zapravo proizvode s područja Lokalne akcijske grupe (LAG) "Središnja Istra".

Zahvalama se pridružila i Davorka Šajina zadovoljna što joj se u ovoj akciji svake godine priključuje sve više žena. Ovo je prilika, rekla je, da žene pokažu čime se bave, ali i da duge žene potaknu na pokretanje vlastitog posla, samozapošljavanje i zapošljavanje. Dodala je i kako se danas (16. listopada) obilježava i svjetski dan hrane koji, eto, ovom izložbom prehrambenih proizvoda obilježavaju i žene Pazinštine.

Direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj rekao je kako je uloga naših žena u očuvanju tradicije ovdašnjih autohtonih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih prerađevina izrazito velika. Stoga se nada da će istarske žene to znati iskoristi i kroz europske strukturne fondove zahvaljujući kojima će žene bolje moći iskoristiti svoje poduzetničke ideje i aktivnosti u ruralnim prostorima. Zahvalio je organizatorima Gradu Pazinu i LAG-u "Središnja Istra" na ovoj izložbi jer se ovako na najbolji način promoviraju proizvodi istarskih žena poduzetnica iz ruralnih prostora. Zahvale svim sudionicama ovog projekta uputila je i Mary Ann Rukavina Cipetić, izvršna direktorica GTF - Regionalnog centra za jednakost spolova i Inicijative za održivi rast. Ona je ovu izložbu prozvala primjerom dobre prakse povezivanja žena u ruralnim područjima s lokalnim institucijama, agencijama i LAG-om. Položaj ruralnih žena u Istri mnogo je bolji od prosjeka Republike Hrvatske, dodala je Rukavina Cipetić, naglasivši:

"Žene u Istri su vrijedne i samozatajne, a imate se čime ponositi. Drago mi je da je i LAG toliko aktivan i prisutan na ovoj izložbi, što je dokaz da žene u njemu imaju važnu ulogu i da imaju svjetliju budućnost." Na izložbi u povodu Svjetskog dana seoskih žena Davorka Flego izložila je maslinovo ulje, Mirjana Kotiga tartufe i razne prerađevina od tartufa, na štandu Davorke Šajina moglo se kušati nekoliko vrsti domaćeg kruha, a Klaudija Anđelini ponudila je vrhunska vina. Zora Blašković izložila je cvijeće iz vlastitog uzgoja, Silvana Gržetić med i druge pčelarske proizvode, štand Alide Vadanjel bio je pun kolača, a Ivane Korov Rabak pun marmelade, džemova, sokova i voća, dok su kod Vesne Bažon bili izloženi razni suveniri. Ivana Korov Rabak, rodom iz Županje, sada živi u Bertošićima, a na pitanje kako je danas ženi na selu odgovara:

"Lijepo, zanimljivo, ponekad ipak malo teško." U Istri se, nastavlja, dobro snašla, a budući da u kraju u kojem sada živi ima mnogo voća u njemu vidi mogućnost za bolji život svog domaćinstva, ali i cijelog kraja. "Nije teško, samo ako želiš raditi. Onda se i od voća može solidno živjeti ", kaže Korov Rabak. Silvana Gržetić dolazi iz obitelji poznatih proizvođača meda. Za nju je život na selu lijep, ali samo ako se radi. Tada se može i dobro zaraditi. Međutim, zarada nije stalna i sigurna, ali se skromnim životnim navikama i racionalnim trošenjem novaca ipak može lijepo živjeti. Ova izložba, ogovarajući na naše pitanje je, kaže, lijepa jer se žene sa sela mogu družiti i razgovarati o svojoj svakodnevici, a zarade li još koju kunu od onog što su izložile, zadovoljstvo je, dakako, veće. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter