Seniori pomažu seniorima

Nevija Srdoč i Vinko Cerovac (M. RIMANIĆ)
Nevija Srdoč i Vinko Cerovac (M. RIMANIĆ)

Udruga umirovljenika Grada Pazina i Grad Pazin predstavili su na konferenciji za novinare projekt Senior star, koji se odnosi na pružanje socijalnih usluga starim i nemoćnim osobama uz aktivnu podršku volontera.

Više od 4.450 umirovljenika

"Namjera nam je da se organiziramo i da život umirovljenika Pazinštine u ovim teškim vremenima učinimo što podnošljivijim i dostojanstvenijim", rekao je Vinko Cerovac, predsjednik Udruga umirovljenika Grada Pazina predstavljajući projekt. Istaknuo je da na Pazinštini, Gradu Pazinu i susjednim mu općinama živi više od 4.450 umirovljenika, što je u odnosu na broj stanovnika i zaposlenih značajna populacija. Od tog broja samo je 750 članova UUGP, a aktivnih u Udruzi vrlo je malo. Da bi se poboljšali životni uvjeti umirovljenika, UUGP je s Gradom Pazinom, LAG-om Središnja Istra osmislila projekt Senior star koji je podržao i Ured za udruge Vlade RH, a sa 196 tisuća kuna, nepovratnih sredstava, financirat će ga Europski socijalni fond. Projekt je započeo 29. prosinca 2014. i traje do 29. prosinca 2015., a u tom razdoblju provest će se edukacija za provođenje projekta, izraditi strateški plan UUGP, te, kako je Cerovac, posebno naglasio, izraditi baza podataka o potencijalnim korisnicima s detaljnim podacima o njihovim potrebama. Definirat će se sustav praćenja pružanja usluga pomoći u kući, prijevoza i dostave hrane, potpisat će se ugovori o pripremi toplih obroka u Pazinu i okolici, provest će se kampanja promicanja volontiranja, a potom edukacija volontera o pružanju usluga pomoći u kući, prijevozu i dostavi hrane. Pozornost će se posvetiti i informiranju, pa će se u sklopu projekta izraditi web-stranice na kojima će se promptno objavljivati svi relevantni podaci o projektu i aktualnostima o njegovom provođenju.

- Umirovljenici se ovdje pojavljuju kao volonteri koji će starim i nemoćnim osobama pomoći u prehrani, distribuciji ručka, pomoći u kući, te održavanju kuće i okućnice, naglasio je Cerovac dodajući da projekt obuhvaća i prijevoz do bolnice ili neke druge institucije čija je usluga potrebna osobi obuhvaćenoj projektom. Uz već spomenute web-stranice umirovljenici, korisnici usluga i javnost, informirat će se o projektu putem oglasnih ploča, letaka, brošura i raznih portala. Organizirat će se druženja, izleti, zabave i boravak u toplicama, a cilj strateškog plana je da projekt Senior star postane financijski održiv, naglasio je Cerovac. Izdvojio je pri tome Općinu Lupoglav kao pilot projekt, gdje potrebiti u sklopu Pomoći u kući Gradskog društva Crvenog križa Pazin, svaki drugi dan dobivaju topli obrok kući. Budući da se to pokazalo uspješnim već se, dodaje Cerovac, razgovaralo s načelnicima drugih općina Pazinštine i svi su, kaže, suglasni da takva aktivnost saživi u svakoj sredini.

Projekt mora biti samoodrživ

"Nažalost, materijalne mogućnosti općina nisu velike, ali učinit ćemo sve da zadovoljimo potrebe nemoćnih i najpotrebitijih", ističe Cerovac. Očekuje se da će korisnici usluga Senior star projekta u njegovom provođenju participirati prema svojim mogućnostima i visini mirovine, jer, naglašava, projekt mora biti samoodrživ. Već sada članovi UUGP-a ostvaruju popuste u nekim trgovinama u Pazinu i susjednim mjestima, o čemu će podrobnije umirovljenici biti obaviješteni kroz novi umirovljenički portal Pazina.

Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina pohvalila je inicijativu i zalaganje Udruge umirovljenika, ali i LAG Središnja Istra koji je pomogao u pisanju projekta. Uloga Grada Pazina u ovom projektu je pomoć u snimanju situacije na terenu, analiza stanja i definiranje pomoći u kući, jer se to, kaže Srdoč, provodi sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Na području središnje Istre živi veliki broj starijih ljudi, a nema doma umirovljenika, stoga je ovdje nužno razvijati razne oblike vaninstitucionalne skrbi, smatra Srdoč i dodaje: "Iskustva pokazuju da stari i nemoćni, bez obzira na sve, najviše žele biti doma i zato želimo osigurati sve da ti ljudinu budu doma dok gode ne budu potrebne neke zdravstvene intervencije", pozivajući sve udruge u Pazinu da prate natječaje dodjele sredstava fondova Europske unije. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter