Semka prihvatila izazov i otvorila svoju krojačnicu

Semka Matić u svojoj krojačnici (M. RIMANIĆ)
Semka Matić u svojoj krojačnici (M. RIMANIĆ)

Na Valentinovo je u pazinskoj ulici Matka Brajše Rašana otvoren obrt za šivanje i prepravke. To ne bi bila vijest da vlasnica nije gluha osoba, Semka Matić, predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Pazin. Matić je krojačku školu završila u Zagrebu, a budući da, kao gluha osoba, nije mogla naći zaposlenje odlučila je  pokrenuti vlastiti posao.

Potpora HZZO-a

Prijavila se na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kojeg je iz programa Potpora za samozapošljavanje dobila 25 tisuća kuna za pokretanje posla, te pokriće izdataka za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za narednih pet mjeseci. Zahvaljujući potpori HZZ-a nabavila je opremu i iznajmila privatni prostor u kojem se bavi šivanjem odjevnih predmeta, stolnjaka, plahti, jastučnica, zavjesa, a obavlja i različite prepravke.

Prije toga konkurirala je za jedan prostor za koji je Grad Pazin raspisao natječaj, ali nažalost na natječaju njena ponuda nije, po važećim kriterijima, bila najpovoljnija, pa je morala iznajmiti privatni prostor. No, ne očajava već je prihvatila izazov i pokrenula vlastitu krojačnicu. Međutim, ipak joj je žao što nije uspjela dobiti gradski prostor jer se potajno nadala kako će Grad prepoznati njene potrebe. Naime, često se govori o potporama i pomoći osobama s posebnim potrebama i invalidima, a kada se pojavi potreba za pomoć obično su prepušteni sami sebi. Zapravo konkuriraju s potpuno zdravim osobama. Unatoč svemu poručuje invalidima da ne gube nadu, neka hrabro krenu prema ostvarenju vlastitih ciljeva, dakako na tom putu mogu očekivati mnoge poteškoće, ali to ih ne smije obeshrabriti već potaknuti na djelovanje.

Već ima posla

Matić već ima prve mušterije, a očekuje kako će ih biti sve više i kako će ovim poslom moći podmirivati obaveze i popuniti kućni proračun. U njenoj obitelji svi su članovi gluhi suprug, sin i kći, ali hrabrosti im ne nedostaje jer unatoč invaliditetu Matići su vrlo aktivni i u društvenom životu, ponajprije kroz Udrugu gluhih i nagluhih Pazin, a njen sin Tibor daroviti je nogometaš NK Pazinka. Zahvaljujući Matićima i Udruzi gluhih i nagluhih u Pazinu se održalo više tečajeva znakovnog jezika čime ova udruga i njeni članovi daju veliki doprinos njegovanju tolerancije i različitosti u Pazinu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter