Selo Frančini bez asfalta i rasvjete

Nikola Bertoša pokazuje jednu od rupa na prilaznoj cesti dugoj kilometar
Nikola Bertoša pokazuje jednu od rupa na prilaznoj cesti dugoj kilometar

U selu Frančini na Pazinskom polju udaljenom samo pet kilometara od središta Pazina u šest kuća, od čega su dvije napuštene, stanuju četiri obitelji, međutim do njih još vodi makadam.

"Kad pade daš same škulje su na putu, to je živo blato", kaže ogorčeni mještanin Nikola Bertoša koji nas je pozvao da dođemo vidjeti stanje prilazne ceste k njegovu selu duge oko kilometar.

"Cesta je nedovoljno održavana pa se ili stalno vozim u prljavom automobilu ili ga moram svakodnevno prati", napominje Bertoša koji kaže da su "posljednji put posipali pred dosta vremena, i to samo jedan kamion materijala". Dugoročno rješenje je jedino asfalt, ali dok ga se ne dočeka…?

- Ako već neće uskoro asfaltirati, uvjeren sam da bi bilo dovoljno da redovno nasipavaju cestu, minimalno 2-3 puta godišnje i to od vrata do vrata, a ne samo do početka sela, reče Bertoša koji smatra da je njihovo selo "potpuno zaboravljeno" s obzirom na to da su asfalt dobila sva sela u okolici "osim Čubani u kojima ionako niki ne živi". "Čitao sam u novinama da se ponegdje građani bune zbog nekakve rupe u asfaltu, ali mi još uvijek nemamo niš, pa ni javnu rasvjetu", nastavlja Bertoša te dodaje da se u selu nalazi osam vozača koji svakodnevno koriste osobna vozila.

- Cestu održava gradska komunalna tvrtka Usluga, koliko znam korektno, a u sklopu godišnjeg programa održavanja nerazvrstanih cesta koji se usvaja na Gradskom vijeću, doduše, jače kiše mogu poremetiti cestu, priznaje gradski komunalni pročelnik Daniel Maurović te dodaje da ih na interventno održavanje uglavnom pozivaju građani ili ga sami uoče obilaskom terena, a djeluju prema prioritetima.

- Prilazna cesta za selo Frančini asfaltirat će se u sklopu proširenja lokalne ceste Ciburi - Ježenj za koju je napravljen idejni projekt, a u ovogodišnjem gradskom proračunu osiguran je novac za projektnu dokumentaciju. Ta je cesta uska i u prilično lošem stanju, kaže Maurović i dodaje da mu je teško prognozirati kada počinje asfaltiranje.

- Prije dva smo se lita složili da nam je prioritet obnova ceste do Ježenja, a u sklopu toga bi Frančini dobili asfalt te bi se sanirao opasni pružni prijelaz Heki tovarište. Dokumentacija se izrađuje, ali zasad je, čini se, problem u zatvaranju financijske konstrukcije, kaže predsjednik Mjesnog odbora Heki Kristijan Nefat.

Napomenuo je da su u rujnu predali gradskoj upravi program koji uključuje niz komunalnih problema, ali da će se s obzirom na stanje gradske kase za neke zahvate morati strpjeti. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter