Sedmi dani švoja u 15 restorana Bujštine

(Jurica  Galoić/PIXSELL)
(Jurica Galoić/PIXSELL)

Konobe i restorani na području Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle do kraja studenoga domaćini su sedmih Dana švoja, gurmanske manifestacije koja na jedinstven način predstavlja bogatstvo okusa jedne plemenite ribe poznate i pod imenom list.

Riba koju na Bujštini nazivaju švoj neprestano nadahnjuje vrhunske kuhare na nove kreacije, pa će tako kuhari sjeverozapada hrvatskog dijela poluotoka idućih tjedana gostima ponuditi menu s četiri slijeda na bazi lista, uz koje će poslužiti kvalitetna lokalna vina i maslinova ulja. Dani švoja traju više od mjesec dana, međutim, ne radi se o proslavi na otvorenom, već o intimnoj večeri u jednom od 15 poznatih restorana i konoba.

Gosti mogu birati između ovih ugostiteljskih objekata: Badi u Lovrečici; "Buščina" u Buščini (Umag); Pergola, Melon i Nono u Umagu; "Sergio" u Bujama; "Igor" i Stari Kaštel u Kaštelu; Navigare u Novigradu; San Benedetto u Dajli; San Rocco u Brtonigli; Porto Salvore i Santa Andrea u Savudriji; Ancora u Volpariji te Villa Rosetta (restoran Maruzza) u Zambratiji.

Uz Dane školjaka, istarskih šparuga i jadranskih liganja Dani švoja su ključna gurmanska manifestacije klastera sjeverozapadne Istre - Colours of Istria - kojom se predstavlja bogata ponuda jela na bazi prepoznatljivih sezonskih lokalnih namirnica ovog kraja.

Manifestaciju su nedavno u zagrebačkom baru Matis Absolut Lounge predstavili Dario Penco, iz klastera sjeverozapadne Istre, šef kuhinje restorana Badi Moris Damiani, vlasnik Badija Nado Badurina, predstavnik vinarije Kozlović Marko Roknić, te Neš Sinožić iz Lagune Novigrad. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter