Sedam milijuna iz buzetske kase za djecu i mlade

Praksa u Kopru za buzetske srednjoškolce (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Praksa u Kopru za buzetske srednjoškolce (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gradske potpore pridonijele su povećanju broja učenika u buzetskoj srednjoj školi, istaknuo je na konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić. Poticajne mjere uvedene su nakon što je škola "pala" na brojku ispod sto učenika, a zahvaljujući Gradu kao i uvođenju novog četverogodišnjeg programa za tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, u samo dvije školske godine broj učenika narastao je za 30 posto, s 99 na 128. Ako se takav trend rasta bude nastavio i u iduće dvije godine, Srednjoj školi trebat će dogradnja postojećih prostora.

U prve razrede u predstojećoj školskoj godini upisano je 50 učenika, od toga 22 gimnazijalca, 20 tehničara za električne strojeve s primijenjenim računarstvom i osam učenika u trogodišnje programe.

- Gradskim potporama predviđeno je povećanje broja stipendija za učenike Srednje škole Buzet, po dvije stipendije za svaki smjer, potpore u obrazovanju učenicima prvih razreda, sufinanciranje prakse u Srednjoj tehničkoj školi Kopar za učenike strukovnih usmjerenja, te potpora školi za nabavu 3D printera, s ciljem modernizacije nastave, nabrojao je Žulić.

Mladi Buzećani srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju u rodnom gradu, a veseli, dodao je Žulić, što i djeca iz drugih sredina sve više prepoznaju kvalitetu školovanja u Srednjoj školi Buzet.

Istaknuo je da je Buzet u cijelosti opravdao titulu grada prijatelja djece, koju ponosno nosi već dvije godine. Iz ovogodišnjeg proračuna za sve programe, projekte i aktivnosti ustanova i udruga koje se bave djecom i mladima ukupno će se izdvojiti sedam milijuna kuna, od toga najviše, 3,4 milijuna za predškolce te milijun kuna za sportske manifestacije. Među većim iznosima su oni za osnovnu školu od 714.674 kuna te za stipendije 650.000 kuna.

Intenzivno se radi i na proširenju kapaciteta Dječjeg vrtića Grdelin budući da je na listi čekanja 25 mališana, što je najviše do sada. Ne bi li privremeno riješili problem, do listopada će urediti i opremiti prostor za jednu dislociranu skupinu, u blizini postojećeg vrtića.

- U tijeku je izrada troškovnika uređenja prostora, nakon čega slijedi odluka Gradskog vijeća o osiguravanju sredstava, istaknuo je predsjednik vijeća Damir Sirotić. Novost je da se sufinancira i boravak djece, njih četvero, s buzetskog područja u oprtaljskom vrtiću.

Dugoročno rješenje je dogradnja vrtića za pet novih odgojnih skupina, na čemu se radi još od 2009. godine. Otkupljeno je zemljište, postoji i idejno rješenje, a 2011. godine, projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za sredstva iz programa EIB III. U međuvremenu je izrađen i glavni projekt te je dogradnja prijavljena na Europskom fondu za regionalni razvoj.

- Nažalost, problem je nastao pri dobivanju građevinske dozvole zbog neusklađenosti površina katastra i zemljišnih knjiga, zbog čega smo u zadnjih pet godina u više navrata tražili žurno rješavanje tog problema, a usklađivanje zemljišnih knjiga konačno je uslijedilo 30. lipnja ove godine, rekao je Žulić.

Svima besplatni udžbenici

Buzet će osigurati besplatne udžbenika osnovcima: svima će se sufinancirati nabava obveznih udžbenika, a dodatno po socijalnom kriteriju i kupnja druge nastavne opreme. Roditelji trebaju od 1. kolovoza do 30. rujna uz zahtjev za sufinanciranjem priložiti i račun za kupljene knjige, a odobreni iznos Grad će im doznačiti na tekući račun. Na kraju školske godine učenici su dužni vratiti obvezne udžbenike u urednom i uporabljivom stanju, s ciljem razmjene i njihovog daljnjeg korištenja.

Osim osnovnoškolcima s buzetskog područja udžbenici će se, rekao je Žulić, sufinancirati svim polaznicima Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" s laniškog i oprtaljskog područja. Za besplatne udžbenike za više od 400 osnovaca osigurano je 230.000 kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter