SDP Pule: Godinu obilježili Muzil i rezanje soc.prava

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Članovi Gradskog odbora SDP-a u subotu su se osvrnuli na učinjeno u godini na izmaku te očekivanjima u 2015. godini. Kako je u samom uvodu naveo Danijel Ferić, predsjednik gradskog SDP-a, godinu na izmaku većina građana Pule neće pamtiti po dobrome, no na njima je da i dalje u Gradskom vijeću predlažu rješenja na brojne probleme koji Puležane muče.

Kako je naveo prvu polovicu godine obilježila je problematika oko Muzila. Točnije kao prijelomni događaj vidi osmi svibanj kada se na sjednici Gradskog vijeća odlučivalo o izmjenama i dopunama dva najvažnija gradska prostorna plana, Plana prostornog uređenja (PPU) i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Pule, a koja se tiču i prostornog plana uređenja područja poluotoka Muzil. Ferić je podsjetio kako s oni u gradskom vijeću glasali protiv te naveo kako smatra da kroz izmjene županijskog prostornog plana i dalje postoji mogućnost da se štete nanesene ovom području isprave.

- U drugom dijelu godine najvažnije su svakako prosinačke odluke gradskog vijeća da se smanje socijalna prava građana te poskupe vrtići čime su zapravo anulirani efekti poreznih izmjena i viših plaća koje su građani trebali dobiti, naveo je Ferić smatrajući apsurdnim da gradska uprava pribjegava podizanju cijena u trenutku kada ima čak 165 milijuna nenaplaćenih potraživanja. 

No, naveo je Ferić, godinu su obilježile i neke dobre stvari - poput izgradnje kružnog toka u Šijani i ceste prema stanciji Peličeti koji će rasteretiti grad prometnih gužvi. Zatim kreće se, kako je naveo, u realizaciju nove pulske bolnice za koju je država osigurala 600 milijuna kuna, a uskoro će biti otvoren i sveučilišni kampus. 

Saborski zastupnik Peđa Grbin osvrnuo se na svoj rad u Saboru rekavši da je godina bila obilježena pozivima na referendume i referendumskim inicijativama. Po njemu su najvažnije saborske odluke donešene u srpnju kada je izglasan novi Obiteljski zakon koji u potpunosti izjednačava bračnu i izvanbračna zajednicu i Zakon o životnom partnestvu, te porezne reforme koje su donesene ujesen. 

- U idućoj nas godini, iz moje domene, još čeka uređenje Zakona o referendumu i Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izborima zastupnika koji će uvesti preferencijalno glasovanje i dodatno naglasiti rodnu ravnopravnost, zaključio je na kraju Grbin, zaželjevši svim građanima Pule sve najbolje u novoj godini. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter