Savudrija već tjednima raskopana, radovi stoje

Kanali nisu zatrpani jer izvođaču još nisu stigle cijevi
Kanali nisu zatrpani jer izvođaču još nisu stigle cijevi

Grad se hvali da se u Umagu nikad nije toliko gradilo kao sada, ali ovaj se posao radi diletantski. Mjesto nam je raskopano više od tri tjedna, rekao je žitelj stare Savudrije Livio Janko, koji je s još desetak nezadovoljnih mještana pozvao novinare ne bi li im iznijeli svoj problem. Kanali, iskopani radi gradnje kanalizacije u režiji komunalnog poduzeća 6. maj, već su duže vrijeme otvoreni po cijelom mjestu, i to zato jer navodno nema cijevi koje se u njih trebaju položiti. A blizu su blagdani, koji bi im mogli dovesti nešto vikend-gostiju.

- Presjekli su žice za javnu rasvjetu pa je zadnjih tjedan dana navečer sve škuro. Kanali su blokirali izvlačilišta za barke u luci pa ih ribari već dugo ne mogu koristiti, prolazi od ceste do mora su takvi da ne mogu proći kamioni za ukrcaj ribe…. Sve to organizirali su nestručni ljudi koji očito nisu vodili računa o bitnim stvarima. K tome, već duže vrijeme zbog radova je potpuno obustavljen promet na cesti Zambratija - Bašanija pa se do Savudrije mora voziti zaobilazno preko Murina. Trebalo je napraviti privremenu prometnu regulaciju jednom trakom. Zbog svega toga ugostitelji u staroj Savudriji nemaju posla - stranci, kada sve to vide, kod nas se ne zaustavljaju, ispričao je Janko.

Mještani kažu da nisu bili na vrijeme obaviješteni da će radovi početi, a i općenito im je teško dobiti neku informaciju. Na radiju su čuli obavijest, ali tek kad su radnici već počeli kopati, dok na oglasnim pločama ni u Glasu Istre nikakve obavijesti nije bilo. Proteklog su vikenda vidjeli da je gradonačelnik Vili Bassanese došao na gradilište, ali nije se zaustavio - kada je vidio da mještani žele s njim razgovarati, odmah je otišao. Ne prihvaćaju opravdanja da se posao odužio zbog arheoloških nalaza, jer je taj dio luke nasipan i arheolozi tamo nemaju što tražiti.

Direktor 6. maja Krešimir Vedo kaže da će sigurno svi kanali biti zatrpani do Božića, a cijeli posao, po ugovoru s izvođačem radova, mora biti dovršen do sredine siječnja.

- Nažalost, djelomičnu krivicu snosi izvođač radova, tvrtka Elektrovoda Cres. Nisu im na vrijeme stigle sve cijevi za polaganje u kanale, na što ne možemo utjecati. Drugo opravdanje su arheološki nalazi, zbog čega smo morali neke trase kanalizacije mijenjati. No, prije ugovaranja posla osigurali smo se jako visokim bankovnim garancijama pa će tako u slučaju kašnjenja izvođač morati platiti dnevno penale od 40 tisuća kuna. Slažem se da mještani imaju neugodnosti, i molimo ih za strpljenje, kazao je Vedo.

Istaknuo je da Savudrija nije odsječena, jer je promet u funkciji. Osigurani su prelazi za automobile pa se u luci normalno može parkirati i voziti, jer cesta, odnosno asfalt nigdje nije raskopan. Također, Vedo je ustvrdio da su na lokalnoj radiopostaji dva tjedna obavještavali da će radovi početi, a obavijesti su bile postavljene i na oglasnim pločama u mjestu.

Od Veda smo doznali da vrijednost investicije iznosi tri milijuna kuna, u sklopu koje se radi pomorski ispust 200 metara udaljen od obale, kanalizacijska mreža u dužini od 1,4 kilometra te crpna stanica kod mosta na ulazu u staru Savudriju. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter