Savjetovalište kao važna karika do boljeg zdravlja Istrana

Ravnatelj Zavoda, župan Flego i nadležna pročelnica (Danilo MEMEDOVIĆ)
Ravnatelj Zavoda, župan Flego i nadležna pročelnica (Danilo MEMEDOVIĆ)

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije danas je predstavljeno novootvoreno Savjetovalište za prehranu u čije je prostore u dvorišnom dijelu uloženo 700 tisuća kuna. Svojevrsnom službenom otvorenju prisustvovali su istarski župan Valter Flego, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić te djelatnici Zavoda koji će raditi u savjetovalištu.

Kako je rečeno, Savjetovalište za prehranu u Zavodu za javno zdravstvo započelo je s radom 1. siječnja te već polučilo znatan interes, a prema riječima župana Flega, njegovim otvaranjem Istarska županija potvrđuje koliko joj je zdravlje istarskih građana bitno.

Nek' ti hrana bude lijek

- Suvremeni način života svakodnevno utječe na životnu kvalitetu pojedinca, ali i na način prehrane. Pravilna prehrana u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću ključ su kvalitetnog i dužeg života. Kroz usluge savjetovanja stručnog tima i liječenja poremećaja u prehrani, prvenstveno s djecom i mladima, ali i svim ostalim građanima, Savjetovalište će biti važna karika do boljeg zdravlja svih sugrađana kojima je to potrebno, naglasio je župan Flego iskoristivši krilaticu "Nek' ti hrana bude lijek" kao bi istaknuo važnost pravilne prehrane u očuvanju zdravlja. Dodao je kako je Županija za rad izdvojila 289 tisuća kuna u proračunu te se zahvalio svima koji su marljivo radili na ovom projektu, poželjevši Savjetovalištu puno uspjeha u budućem radu.

Ravnatelj Zavoda dr. Stojanović kazao je kako Zavod dugi niz godina radi na preventivnim programima, što potvrđuje i otvaranje Savjetovališta za prehranu. U narednom razdoblju, do 2020. godine, u planu im je uspostava Centra za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti u čijem bi sklopu djelovalo i spomenuto Savjetovalište.

Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti

- Ove su bolesti, uz rak, kronične respiratorne bolesti i dijabetes odgovorne za gotovo 87 posto smrti u našoj županiji. Te se  bolesti mogu se spriječiti ukoliko uklonimo nezdrave životne navike i unaprijedimo kvalitetu života zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću, kazao je Stojanović dodajući kako se nada da će Savjetovalište za prehranu biti prvi korak k zdravijem životu svih građana Istre. Jer, kako je naveo, tijekom narednih godina namjerava se organizirati da ova usluga, osim u Puli, bude dostupna u svih sedam istarskih gradova gdje Zavod djeluje.

Kako je naveo tijekom ove godine savjetovališni rad će biti prvenstveno usmjeren na djecu i mlade zbog čega su uveli i uslugu e-savjetovanja ali i otvorili profil na društvenim mrežama, no njegove su usluge dostupne svima koji žele doći po savjet o prehrani, saznati kako hranom prevenirati bolest. Savjetovalište će davati savjete mladim mamama o prehrani djece, mladima koji se bave sportom ili pak izrađivati planove prehrane za osobe s posebnim potrebama.

Osim novozaposlene magistre nutricionizma, koja će biti glavni nositelj brojnih navedenih aktivnosti Savjetovališta, u njegovom radu će sudjelovati djelatnici tri Zavodske službe (Službe za školsku medicinu, Službe za prevenciju bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja i Službe za javno zdravstvo) što predstavlja pravi primjer timskog i multidisciplinarnog pristupa prevenciji i promociji zdravlja. Tako će, osim magistre nutricionizma, u Savjetovalištu raditi i liječnici specijalisti, epidemiolozi, specijalisti školske medicine, psiholozi te sanitarni i medicinski tehničari.

Sve usluge besplatne i bez uputnice

Bitno je naglasiti kako, budući da potporu svim aktivnostima Savjetovališta za prehranu pruža Istarska županija, usluge Savjetovališta za prehranu za sve korisnike biti u potpunosti besplatne i mogu se ostvariti bez uputnice.

Recimo za kraj da savjetovalište na adresi Nazorova 23 radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 15 sati te utorkom i četvrtkom od 12 do 20 sati, a termini se mogu dogovoriti na broj telefona 529-022 ili putem maila [email protected]. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter