Savičentini obilježili Dan općine

Svečana sjednica Vijeća Općine Svetvinčenat
Svečana sjednica Vijeća Općine Svetvinčenat

Dubravka Celjar, Aleksandra Pekica i Šahovska grupa Školskog sportskog društva Roverija OŠ Juršići dobitnici su povelja Općine Svetvinčenat za ovu godinu. Na svečanoj sjednici Vijeća povodom Dana općine, održanoj u mjesnoj loži na glasovitom renesansnom trgu, povelje su im uručili načelnik Dalibor Macan i predsjednik vijeća Elvis Cetina.

Priznanje je Celjar primila za dugogodišnji pedagoški rad, razvoj školstva i obrazovanja na području općine, Pekica ga je zaslužila promicanjem Svetvinčenta na karti turizma, a šahovska grupa za iznimne rezultate i promociju općine na sportskom planu. Povelju "Roverije" preuzela je ravnateljica škole OŠ Juršići Suzana Šegota.

- Priča s uspjehom mladih šahista počela je slučajno 2011. godine, kad je učitelj matematike Ljubomir Višnjić predložio da se dječaci pripreme za natjecanje, vježbali su dva tjedna i osvojili treće mjesto. Nakon toga krenuli smo sa ženskom ekipom koja četiri godine za redom osvaja županijsko natjecanje i redovito drugo mjesto u skupini Zapad Hrvatske. Pritom prvo mjesto izgube od državnih pobjednica, pa kažem da je to srebro zlatnog sjaja, rekla je Šegota.

Svečanosti koja se održavala tijekom proloma oblaka i jakih udara bure prisustvovali su brojni uzvanici, a posebno je puno bilo predstavnika jedinica lokalnih samouprava. Uz čelne ljude Istarske županije i Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, sjednici su prisustvovali gradonačelnici Vodnjana i Umaga Klaudio Vitasović i Vili Bassanese, načelnici, njihovi zamjenici te predsjednici vijeća susjednih općina Barban, Žminj, Kanfanar i Bale, zatim Pićna, Vižinade, Brtonigle, Tinjana, Lupoglava, Karojbe, Gračišća, Svetog Petra u Šumi i Cerovlja, što potvrđuje dobrosusjedske odnose, ali i da Savičenta dobro kotira u "zajednici" općina središnje Istre. Prisutni su bili i predstavnici općine Matulji, Saveza udruga antifašističkih boraca, PU istarske, OŠ Juršići, Dječjeg vrtića Balončić, Župe…

- U ovim kriznim vremenima ne mogu se svi projekti realizirati, ali upravo to nam predstavlja izazov. Poznati smo po kulturnom turizmu i koristimo naše prednosti kako bi osigurali promociju općine, ali i radna mjesta u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, rekao je načelnik Macan.

Svečanu je sjednicu izvedbom himni, ali i drugih pjesama tijekom večeri, uveličala ženska klapa Teranke. (Z. STRAHINJA) (opširnije u tiskanom izdanju)


Podijeli: Facebook Twiter