Savičenta i Bale postaju gradovi hoteli

U Balama su iznajmljivači već udruženi (M. ANGELINI)
U Balama su iznajmljivači već udruženi (M. ANGELINI)

Ako dobije novac iz Europske unije, Završje će postati prvi grad-hotel ili difuzni hotel u Hrvatskoj. Obnovit će se gotovo sve zgrade ovog drevnog mjesta nedaleko Grožnjana koje će postati svojevrsne depandanse hotela čije će sobe biti raspršene po cijelom mjestu. U mjestu će biti uređena i jedna centralna recepcija, niz restorančića i suvenirnica, to jest svi sadržaji jednog hotela. Jedino neće biti objedinjeni pod jednim krovom.

Zasad je to jedini projekt u Istri koji je išao toliko daleko u pripremi dokumentacije za formiranje difuznog hotela, kategorije turističkog smještaja u Hrvatskoj koja još uvijek nije definirana zakonom. Doduše, u tom se smjeru kreće jer je želja Ministarstva turizma da se i privatni iznajmljivači u određenom mjestu udruže i da funkcioniraju poput difuznog hotela. Dakle, privatni bi iznajmljivači mogli pod istom kapom iznajmljivati svoje sobe i apartmane. Trebali bi jedino ujednačiti kategorizaciju svojih kapaciteta te urediti zajedničku recepciju koja bi bila zadužena za primanje rezervacija.

Time bi lakše prodavali svoje sobe, a i kvaliteta smještaja bi automatski bila ujednačenija. U tom smislu već funkcioniraju određeni iznajmljivači, primjerice oni na Krku, iako se tu zapravo ne radi o istinskom difuznom hotelu kao što je to primjer u Italiji.

Osim Završja svoje stare jezgre kroz hotelijerstvo na ovakav način namjeravaju oživiti i neka druga mjesta. Najveći iskorak u realizaciji grada-hotela dosad su napravili Savičenta i Bale.

Savičenta se tom idejom počela baviti još prije dvije godine kada je u mjestu boravio predsjednik udruge difuznih hotela Italije, koji im je ponudio suradnju i učlanjenje u tu asocijaciju kada ideju pretoče u djelo. Time bi automatski dobili dodatni prostor za promociju na tržištu kojemu je takav vid smještaja itekako poznat.

- U grad hotel ili difuzni hotel uključili bismo naše iznajmljivače iz mjesta te ugostitelje i lokalne proizvođače hrane, budući da smo primijetili da se u našoj općini najslabije pune objekti iznajmljivača u Savičenti. Razlog tome je što ti objekti u staroj jezgri nemaju mogućnosti izgradnje bazena, a Savičentu kao mikroodredište izvan granica nitko ne prepoznaje. Dakle, gosti kod nas dolaze prvenstveno radi kuća za odmor s bazenima. Kroz difuzni hotel mogli bismo od Savičente napraviti prepoznatljivo odredište te bolje popuniti te kapacitete, ističe načelnik te općine Dalibor Macan.

U Balama, prema riječima direktora tamošnje turističke zajednice Sandra Mittona, ne razmišljaju o tome da svoj projekt Bala kao grada hotela kandidiraju na europske fondove. Zasad su jedini uspjeli iznajmljivače objediniti tako što im pružaju mogućnost rezervacije smještaja i promidžbu putem općinske turističke agencije Mon Perin.

- Ove godine imamo 67 potpisnika o zajedničkom nastupanju na tržištu. Svi su se udružili da bi zajednički nudili svoje proizvode i usluge. Sve je počelo prije tri godina kada je na tržištu počelo nastupati njih 45. Međutim, tu nije riječ samo o privatnim iznajmljivačima, nego i svima ostalima iz općine koji nude turističke usluge, tvrdi Mitton. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter