Savičenta: Fešta od rožic od 11. do 13. travnja

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Fešta od rožic održat će se devetu godinu zaredom na savičentskoj placi od 11. do 13. travnja. Ovogodišnja novost sajma cvijeća vezana je uz iznajmljivače koji posjeduju smještajne objekte na području općine Svetvinčenat. Naime, kako je rekao Dean Pustijanac, direktor tamošnje Turističke zajednice, na današnjoj konferenciji za novinare, od 8. do 11. travnja u TZ-u iznajmljivači mogu podići bon kojim ostvaruju popust od 15 posto za kupovinu cvijeća na sajmu minimalne vrijednosti 400 kuna.

Također, tijekom sajma svi zaljubljenici luka i strijele mogu se okušati u toj drevnoj vještini u kaštelu Morosini-Grimani, i to u petak od 16 do 20 sati te u subotu i nedjelju od 14 do 20 sati. Za deset kuna bit će im omogućeno pet gađanja.

- Sajmom omogućujemo svima koji vole cvijeće da u vrijeme njegove sadnje dođu u Savičentu gdje 20-ak izlagača iz cijele Hrvatske nudi veliki izbor cvijeća i ukrasnog bilja. Svi oni su i proizvođači bilja, tako da se na licu mjesta može dobiti savjet vezan uz sadnju i uzgoj, a što je najvažnije cvijeće je odraslo na našem tlu, tako da nema straha od neuspješnog uzgoja.

Tijekom svih ovih godina stekla se navika uređivanja okućnica i naselja, što ide u prilog podizanju svijesti o tome gdje i kako živimo. Cijela općina je saživjela sa sajmom jer na njemu sudjeluju i djeca iz škole te vrtića koja za tu prigodu pripremaju cvjetne kostime, pjesme i recitale. Također, svake im godine darujemo sadnice, rekla je Mirjana Brickweg iz udruge Ideja LUX, koja organizira sajam.

Otvaranje sajma je u petak u 12.30 sati, kad počinje cvjetni mimohod djece iz škola i vrtića, slijede recitacije, zborno pjevanje i izložba dječjih radova. Drugoga dana sajma najmlađi članovi KUD-a Svetvinčenat nastupaju u 14 sati. Za 16.30 sati zakazano je predavanje o svojstvima i ljekovitosti trnjine Dijane Superine iz socijalne zadruge PUT, a o melisi će u 17 sati govoriti Snježana Jakopović iz Zagreba.

U nedjelju u podne nastupaju stariji članovi KUD-a Svetvinčenat, a u 13 sati s ljekovitošću i proizvodima od medvjeđeg luka zainteresirane će upoznati Dijana Superina.

Za sve ljubitelje Ivana Zaka i Laguna banda u subotu u 21 sati se organizira koncert u šatoru na parkiralištu kod groblja. Svake godine uoči sajma se uredi nova cvjetna gredica, a dosad su uređene one na ulazu u Savičentu, ispred groblja te vrtovi škola i vrtića. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter