Sastavlja se lista strateških županijskih projekata

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

U ovom trenutku na razini Istarske županije nedostaje oko 30 milijuna kuna samo za pripremu nužne dokumentacije za sve projektne ideje, odnosno projekte koji bi se mogli realizirati iz strukturnih fondova. Zbog slabih financijskih kapaciteta proračuna istarskih gradova i općina koji ne mogu pratiti enormne iznose za pripremu dokumentacije, Županija sastavlja listu strateških razvojnih projekata koji bi se kandidirali za dobivanje bespovratnih sredstava.

Zasad je još nepoznata lista prioriteta, no radi se o projektima koji će jamčiti održivost, gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Donesen je i pravilnik koji određuje sve nužne kriterije, a na razini Županije formirana je i Koordinacija za odabir prioritetnih razvojnih projekata za kandidiranje.

- Svjesni smo ograničenosti financijskih kapaciteta na razini gradova i općina, i to je jedan od razloga zbog čega smo krenuli u formiranje liste najvažnijih projekata. Jedan od razloga je i činjenica da Ministarstvo regionalnog razvoja nije iskoristilo iskustva uspješnih zemalja u povlačenju sredstva iz fondova zbog čega su nama sada sredstava za brojne važne projekte nedostupna, pojasnio je istarski župan Valter Flego.

Ovaj je novi koncept župan prvo predstavio županijskim pročelnicima, ravnateljima javnih ustanova i direktorima komunalnih poduzeća koji su dobili zadatak da svaki u svom resoru detektiraju najvažnije projekte, a idućeg tjedna o ovoj će temi razgovarati i s istarskim gradonačelnicima od kojih će zatražiti da definiraju projektnu suradnja između gradova i Županije.

Županija bi sredstva za najbitnije projekte trebala crpiti iz Fonda za pripremu, financiranje i sufinanciranje projekata, a broj projekata će se s obzirom na važnost nadopunjavati. "To ne znači da će stati svi oni manji projekti", istaknuo je pročelnik Odjela za međunarodnu suradnju Oriano Otočan.

- Sama priprema projekata na razini gradova i općina jako puno košta, a kada krenu, samo za sufinanciranje se izdvaja od 5 do 30 posto. U tom smislu bilo je nužno na neki način orijentirati se na one najvažnije, kazao je Otočan.

Župan je pojasnio da svi projekti koji su dosad već prošli na EU-fondovima i dalje imaju financijsku potporu Istarske županije, a novac za njih će se osigurati rebalansom proračuna koji se sprema idućeg mjeseca. Ta će se sredstva pak namiriti uštedama od plaća koje iznose oko 3 milijuna kuna pa će se dio od toga preusmjeriti na projekte koji su ranije već dobili zeleno svjetlo za sufinanciranje iz europskih fondova. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter