Sankcije Rusiji pogodile bi i istarsko gospodarstvo

Uljanik je gradio kočarice za Ruse (M. ANGELINI)
Uljanik je gradio kočarice za Ruse (M. ANGELINI)

Uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji moglo bi se osjetiti i na poslovanju istarskih firmi. No, koliki će biti razmjeri tih sankcija za sada nije moguće prognozirati. Mjere koje se planiraju uvesti protiv Rusije tek su naznake onoga što se sprema, a sprema se kontraudarac s ruske strane. Ono uključuje zabranu uvoza u njihovu zemlju proizvoda iz EU-a.

Podsjećamo da su zemlje članice EU-a utvrdile da bi na meti sankcija mogao biti ruski energetski sektor, kao i industrija oružja te financija, uključujući i tri najveće ruske banke: Moskovsku, Rusku poljoprivrednu i VTB banku. Također, na udaru su i Objedinjena korporacija brodogradnje iz Sankt Petersburga, firma za obrambenu tehnologiju, a biće blokirana i buduća prodaja tehnologije ruskoj naftnoj industriji.

No, Rusi nisu ostali prekriženih ruku na te mjere. Mediji izvještavaju da su oni kao protumjeru zabranili uvoz većine voća i povrća iz Poljske te najavili da se ovo ograničenje može proširiti i na ostale zemlje EU-a. Koliko je velik udarac za EU ukazuje podatak da je riječ o godišnjem poslu vrijednom dvije milijarde eura te da tim putem zemlje EU-a godišnje plasiraju 28 posto povrća od svog ukupnog izvoza i 21,5 posto voća. U slučaju Poljske taj je udio još veći i predstavlja dvije trećine od ukupnog izvoza voća. No, tvrtke diljem Europe brine da je to tek prva mjera i da će Rusija ubrzo proširiti obuhvat proizvoda kojima neće dopustiti uvoz u njihovu zemlju.

Promatramo li povezanost ruskog i istarskog gospodarstva, uočavamo nekoliko važnih poslovnih karika. Ruski turisti su do lani predstavljali 50 posto svih turista koji su u Istru stizali zračnim putem. Nakon ulaska Hrvatske u EU i uvođenja viza za Ruse njihov se udio smanjio, ali su i dalje najbrojniji gosti u Zračnoj luci Pula. Njihovi investitori su među najagilnijima kada su u pitanju istarske nekretnine, i što se tiče kupnje postojećih ili gradnje novih.Najveća ruska banka, Sberbanka, koja je u 50-postotnom državnom vlasništvu, naveliko je prisutna u Istri i Hrvatskoj.

Iz HGK- Županijske komore Pula doznali smo da su najveće poveznice između ruske i istarske privrede G.I.I. Tube iz Potpićna te pulske tvrtke V.N.-Nautica i Uljanik TESU. Navode da je u Rusiju izvozio i pazinski Kamen, ali tek neznatan dio svojeg proizvodnog asortimana. Sve ove tvrtke bi mogle pogoditi sankcije prema Rusiji, a čini se da će najveći gubitnik biti Uljanik koji je ranije za njih gradio kočarice. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter