Sanja Pilić družila se s djecom na Fratarskom otoku

Spisateljica Sanja Pilić u razgovoru s djecom (M. ANGELINI)
Spisateljica Sanja Pilić u razgovoru s djecom (M. ANGELINI)

Omiljena spisateljica za djecu Sanja Pilić danas je posjetila te se družila s djecom koja su došla na Fratarski otok s poplavljenih područja Slavonije. Budući da ljetuje u Rovinju, rado se odazvala pozivu knjižničarke Vlaste Šajina Sošić iz Dječje knjižnice Pula.

Spisateljica, koja je na otok pristigla u društvu ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nele Načinović, proglašena je 2012. godine najčitanijim dječjim piscem, a taj status uživa i u pulskoj Dječjoj knjižnici, potvrdila nam je knjižničarka Šajina Sošić.

Posjet je iniciran da bi se sadržajno obogatio boravak djece na Fratarskom otoku, posebice u vrijeme koje je nepogodno za kupanje u moru. Susretu s Pilić trebala su prisustvovati i djeca iz ljetnog kampa koji na otoku organizira Savez sportova Grada Pule, ali je njihov dolazak odgođen zbog lošeg vremena.

Jednostavno, zanimljivo i neobavezno, književnica je razgovarala s djecom kojih je u ovom desetodnevnom turnusu na Fratarskom otoku osamnaest. Djeci su najomiljenije njene slikovnice o Maši, a posebno je rado posuđuju roditelji djece u dobi od pet do osam godina, doznali smo od knjižničarke Šajina Sošić. Okupljenim mališanima spisateljica je otkrila da je slikovnice nazvala po svojoj unuci Maši.

Iznenadili su se i saznavši da je Sanja Pilić kći poznate i priznate dječje autorice Sunčane Škrinjarić. Kakva je i sama, tako je, jednostavno i ležerno, na djeci prilagođen način, razgovarala o svakodnevnim temama, baš onakvim kakve su često zastupljene u njenim djelima. O njihovoj šarolikosti i zanimljivosti govore već sami nazivi, poput primjerice "Mrvice iz dnevnog boravka", "Sasvim sam popubertetio", "Hoću biti posebnaaaa", "Maša i gosti", "O mamama sve najbolje", "Zafrkancije, zezancije, smijalice i ludancije", "Što mi se to događa".

Većina njenih naslova nagrađena je, čak i međunarodno priznata. Tekstovi ove autorice prevedeni su na slovenski, engleski, njemački, nizozemski, talijanski i mađarski jezik, a sa šest naslova zastupljena je u lektiri za osnovne škole. Objavila je više od 40 djela za djecu i odrasle, a osim što osvajaju brojne nagrade, mnoga su prodana i u više od 12 tisuća primjeraka.

Nakon razgovora i kratkog prelistavanja slikovnica, s autoričinim pojašnjenjima pojedinih zanimljivosti iz teksta i ilustracija, uslijedile su igre vezane za njena djela koje je vodila knjižničarka Šajina Sošić.

Posjet spisateljice jedan je u nizu događanja koja se organiziraju tijekom desetodnevnog boravka djece iz Slavonije na Fratarskom otoku. Prekosutra je zadnji dan boravka djece iz drugog turnusa, a bit će prvi za one iz trećeg, doznajemo od voditeljice ovog projekta humanitarne udruge Pokloni mi budućnost Anje Stanta Hajdarević.

Inače, u organizaciji ove udruge, čije je predsjednica Tatiana Viktorova, za djecu iz Slavonije su osim boravka na moru osmišljeni i posjeti brojnim znamenitostima.

Tako posjećuju Nacionalni park Brijuni, Aquarium Verudela, Amfiteatar uz licenciranog vodiča, manifestaciju Spectacula Antiqua, disco večeri u igraonici Zemlja zabave i druge, a djeca iz prvog turnusa prisustvovala su otvorenju pulskog filmskog festivala.

U ovom projektu udruge Pokloni mi budućnost uključeno je dvadeset volontera koji se izmjenjuju, a ponajviše je onih iz Rugby kluba Arena Pula. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter