Saniraju se sva istarska odlagališta otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Paralelno s otvaranjem novog županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, u Istri ce se zatvoriti sva odlagališta, a na njima ce se izgraditi pretovarne stanice s kojih ce se otpad odvoziti na trajnu obradu i odlaganje u ŽCGO Kaštijun, koji bi svoja vrata trebao otvoriti u drugoj polovici iduce godine.

U fazi sanacije su sva istarska odlagališta, potvrdila nam je direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukic. Saniraju se odlagališta na kojima se odlaže komunalni i neopasni otpad na podrucju Umaga (Donji Picudo), Poreca (Košambra), Rovinja, (Lokva Vidoto), Labina (Cere), Pazina (Jelencici), Buzeta (Griža) i sadašnjeg pulskog odlagališta na Kaštijunu.

Procjenjuje se da se na sedam odlagališta, cija ukupna površina iznosi 36,8 hektara, godišnje odloži oko 120 tisuca tona otpada. Od toga oko 80 posto predstavlja komunalni otpad, a oko 20 posto je neopasan proizvodni otpad.

Sve pretovarne stanice s otvaranjem novog centra na Kaštijunu moraju biti spremne za prihvat i odvoz otpada na centralno istarsko odlagalište, a izgradnja tih stanica koštala bi oko pet milijuna eura. Najveci dio sredstava, oko 80 posto, snosit ce Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, a po zadnjim informacijama koje smo dobili iz Fonda, uskoro bi se trebali potpisati ugovori s gradovima na cijim ce se lokacijama graditi stanice. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter