Sanacija Giardina postojećim i novim pločicama

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Sanacija crvenog popločenja na Giardinima, nekadašnjeg elitnog trotoara zgrada na Korzu, zapela je na dobavi istovjetnih crvenih pločica, uvjeta konzervatora, koje se, prema riječima nadležnih u Gradu Puli, više ne proizvode.

Bez obzira što je Grad još 2012. godine izradio projektnu dokumentaciju rješenja koje bi moglo zadovoljiti zahtjeve nadležnog konzervatorskog odjela problem nabave istovjetnih pločica ostaje neriješiva enigma koja će se do proljeća sljedeće godine trebati razriješiti.

Naime, u tijeku je zadnja "sezona" plinofikacije Pule, odnosno, izrada nove plinovodne mreže u samom središtu grada. Shodno tome, iz Plinare su nam najavili da će preko Korza sprovesti novu mrežu za zgrade na dijelu Giardina gdje se nalaze ugostiteljski objekti i kino Valli.

Samim time bit će to prigoda da se sanira derutni "mozaik" na Giardinima koji je često kao ruglo i nebrigu u svojim kolumnama spominjao gradski kroničar Franc Ancelj.

Kako nam je svojedobno rekao Zoran Glivarec, pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli, Giardini se nalaze u sklopu zaštićene kulturno-povijesne cjeline Pule upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na listi zaštićenih kulturnih dobara i to rješenjem Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine. Pulski Konzervatorski odjel je, na temelju zahtjeva Odsjeka za prostorno planiranje i graditeljsko nasljeđe Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule, izdao stručno mišljenja i posebne uvjete o mogućnosti sanacije postojećeg popločenja od crvenih pločica. Izrađen je u 2012. godini fotogrametrijski snimak stanja popločenja ispred objekata na Giardinima i to kućnim brojevima 1, 2, 3 i 4., kojim nije obuhvaćen samo manji dio popločenja prekriven drvenim podestom ugostiteljskog objekta.

U svim dosada izdavanim mišljenima Konzervatorski odjel u Puli propisao je cjelovitu, a ne parcijalnu sanaciju povijesnog popločenja, koje je nastalo kada i tzv. Kuća Heininger. Konzervatori pojašnjavaju da je povijesno popločenje integralni dio oblikovanja zgrade u oblicima talijanske moderne i njenog neposrednog urbanog ambijenta, a može se vidjeti na nizu povijesnih fotografija.

Stoga zahtijevaju cjelovit tretman da bi se izbjeglo šaroliko rješenje ispred jedinstvenog arhitektonskog sklopa. Predlažu da se postojeće crvene pločice sačuvaju i rekonstruiraju u zoni s manjim oštećenjima, a u zoni gdje su oštećenja značajna predlažu da se oštećeni dijelovi zamijene pločicama iste veličine, izgleda i boje kao i postojeće. Stoga je sugerirano u više navrata nadležnim tijelima Grada Pule da pronađu odgovarajućeg proizvođača takvih pločica i pribave uzorak, odnosno dovrše izradu projektne dokumentacije da bi se mogla izvršiti sanacija i rekonstrukcija nogostupa.

Iz odgovora Grada Pule koji nam je dostavio Odsjek za informiranje, očito je da su nadležni poslušali konzervatore jer se ističe da će se ispred zgrada na Gardinima kućnih brojeva 1 i 2, na dijelovima na kojima je to moguće, iskoristiti već postojeće pločice koje su u zadovoljavajućem stanju, a koje će se prebaciti i s drugih lokacija.

- Na dijelu ispred zgrade na kućnom broju 3 trebalo bi u cijelosti rekonstruirati staro popločenje na čijem bi se mjestu trebale nalaziti crvene pločice iste vrste, dimenzija i prava polaganja kao na postojećem popločenju. Grad Pula, odnosno nadležni Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu, u nastojanju da pronađe pločice iste vrste i dimenzije koje bi odgovarale zahtjevima konzervatora kontaktirao je gradove Labin i Opatiju koji su imali slična iskustva te njihova trgovačka društva kao i razne dobavljače pločica, no bezuspješno. Naime, ili nisu odgovarale dimenzije, ili kvaliteta, ili nijansa boje, a talijanska tvornica, koja je prvotno izradila pločice postavljene na Giardinima, više ne posluje, odgovaraju nam iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter