Samsung zainteresiran za Plomin C

(I. RADIĆ)
(I. RADIĆ)

Rok za predaju obvezujućih ponuda za Plomin C snage 500 MW ističe krajem travnja, a među javnosti poznatim ponuditeljima spominju se talijanski Edison, južnokorejski KOSEP i japanski Marubeni.

Međutim, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otkrio je prekjučer gostujući na jednoj lokalnoj televiziji kako je dobio uvjerenje da će i poznata kompanija Samsung sa partnerom Edingtonom predati ponudu za Plomin.

Plominski energetski projekt čija se vrijednost procjenjuje na 800 milijuna eura mogao bi biti jedan od prvih strateških projekata koji bi krenuli u realizaciju bez da se poštuje volja i mišljenje lokalne zajednice. Poznato je da županijski Prostorni plan kao energent u pogonu predviđa i definira plin, međutim Vlada i kroz svoju Strategiju energetskog razvoja inzistira na ugljenu. Energetska strategija Republike Hrvatske kameni ugljen opisuje kroz niz prednosti ističući sigurnost dobave, konkurentnost i relativnu stabilnost cijena u odnosu na ostale fosilne energijske oblike.

Navodi se između ostalog da u pogledu utjecaja termoelektrana na okoliš suvremena postrojenja za uporabu ugljena imaju veoma niske emisije onečiščujućih tvari u atmosferu – SO2, NOx i čestica ali "da u javnosti i dalje ostaje otpor prema ugljenu što je pak posljedica naslijeđene percepcije iako su pitanja utjecaja na okoliš uglavnom riješena".

I tu očito prestaje svaka rasprava jer premda je jasno da Prostorni plan nije nekakvo Sveto pismo, logično se postavlja pitanje koja je onda svrha tog najvišeg prostorno planskog dokumenta na razini jedne Županije ukoliko se takav važeći dokument ne poštuje, ignorira i stavlja pod tepih? (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter