Šampionske malvazije iz Brtonigle i Tinjana

Ocjenjivanje vina na Vinistri (M. MIJOŠEK)
Ocjenjivanje vina na Vinistri (M. MIJOŠEK)

Udruga vinogradara i vinara Istre "Vinistra" na svojim je web stranicama jučer objavila vinske šampione ovogodišnje međunarodne izložbe vina Vinistra koja će se održati u dvorani Žatika od 8. do 10. svibnja. Najbolje ocjenjenu mladu istarsku malvaziju imat će Vina Novacco iz Fernetići kraj Brtonigle, dok je za najbolju zrelu istarsku malvaziju proglašena ona Vina Banko iz Bašići kraj Tinjana. Najbolji zreli teran nazvan "Terra mare" proizveo je Bruno Trapan iz Pule, dok je najbolji zreli refošk onaj nazvan "Refošk Kocinski" vinarije Steras iz Šaredi pokraj Izole (Slovenija).

Najboljih pet

- Šampionsko vino ne mora imati najviši broj bodova, jer se nakon prvog ocjenjivanja izdvaja najboljih pet vina iz svake kategorije odnosno sučeljava ih se na krajnjem ocjenjivanju, kaže predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti. Ove je godine tako u kategoriji istarske malvazije najveći broj bodova (86,25) imala malvazija Panjoka poljoprivrednog obrta Panjoka iz Rovinja, međutim, to joj nije bilo dovoljno za potpuno pobjedu, ali jest za zlatno odličje. Zlatnu su medalju u kategoriji malvazija još osvojili Herak&Smoljan iz Rovinja, dvaput Vina Fakin iz Brkača kraj Motovuna, Le Favole iz Sacilea (Italija), triput Vina Tomaz iz Motovuna (za malvaziju, istarsku malvaziju i Avangarde I), Vina Cattunar iz Nove Vasi kraj Brtonigle, Vina Pilato iz Lašići kraj Vižinade, Vinakoper iz Kopra, dvaput Vina Novacco iz Fernetići kraj Brtonigle te dvaput D&D Sirotić iz Medveja kraj Buzeta.

U kategoriji terana dodijeljeno je čak 17 zlata: Vina Dešković iz Kostanjice, Vina Zigante iz Kostanjice, Bruno Trapan iz Pule, Vina Cattunar iz Nove Vasi, Benvenuti vina iz Kaldira, dvaput Vina Fakin iz Brkača, AB vina iz Nove Vasi, Franc Arman iz Narduči, Geržinić iz Ohnići, OPG Silvano Legović iz Kaštelira, Zigante d.o.o. iz Kostanjice, Vina Tomaz iz Motovuna, Degrassi vina iz Savudrije, Bruno Ferenac iz Ferenci, OPG Miličić iz Paladnjaki te D&D Sirotić iz Medveja kraj Buzeta. U kategoriji monemvasije zlatnu je medalju dobila Monemvasia winery iz grčkog grada Monemvasia, a u kategoriji malvasije volcanice zlato je po dvaput pripalo vinariji El Grifo iz San Bartolomea (Španjolska) i vinariji Bodega la Geria iz Canariasa (Španjolska). U kategoriji "malvasia delle Lipari" zlatno je odličje dobila vinarija Azienda Agricola-Bio-Fenech iz Malfe (Italija) i vinarija Tenuta Di Castellaro iz Messine (Italija). U kategoriji pjenušavih istarskih malvazija zlato je dobila Vinarija Zigante iz Kostanjice pokraj Grožnjana te vinarija Fiore iz Barboja kraj Umaga. U kategoriji žlahtine zlato je pokupila Poljoprivredna zadruga Vrbnik, a u kategoriji miješanog bijelog vina zlatnu su medalju zaslužila Benvenuti vina iz Kaldira kraj Motovuna. U kategoriji cabernet franc Capo vina iz Fernetići kraj Brtonigle, a u kategoriji cabernet sauvignon Vina Benazić iz Pule, Vina Pilato iz Lašići kraj Vižinade, Capo vina iz Fernetići, Degrassi vina iz Savudrije te Vina Banko iz Bašići kraj Tinjana. Najsjajnijom medaljom u kategoriji chardonaya ovjenčani su Vina Dešković iz Kostanjice i San Tommaso iz Rovinja. U kategoriji miješanog crnog vina zlato je dvaput pripalo Capo vinu iz Fernetići, Kozlović vinu iz Momjana, Brunu Trapanu iz Pule te Mihelić-Ghiri iz Novigrada.

Zlatni merlot

Zlatni merlot ima San Tommaso iz Rovinja, Vina Tomaz iz Motovuna i Medea vina iz Pule, bijeli muškat Vina Banko iz Bašići, momjanski muškat dvaput Kozlović vina iz Momjana, a žuti muškat Capo vina iz Fernetići, Vina Dobravac iz Rovinja, Vina Prodan iz Korlevići kraj Višnjana te Vina Novacco iz Fernetići. Crni pinot ovjenčan zlatnom medaljom onaj je Pino Rossi vina iz Bajkini kraj Vižinade, a plavac mali Katunar vinarije iz Vrbnika na Krku. Zlatno odličje dobio je rose Vina Poleis iz Markovca kraj Višnjana te bijeli sauvignon Degrassi vina iz Savudrije. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter