Samo na Bujštini preko 150 speleo objekata

Izložba plakata o novim istraživanjima (V. HABEREITER)
Izložba plakata o novim istraživanjima (V. HABEREITER)

Oko dvjesto speleologa iz Hrvatske, Italije i Slovenije družilo se i izmjenjivalo iskustva i nove spoznaje na redovnom godišnjem Skupu speleologa Hrvatske koji je održan u Momjanu.

- Ovo događanje okuplja amatere i znanstvenike čiji su radovi usko vezani za speleologiju, od biologa, geologa, arheologa, paleontologa, hidrologa i drugih koji prezentiraju rezultate svojih istraživanja iz prethodnih godina.

Osim kroz predavanja, video projekcije i dokumentarce, rezultate prezentiraju i kroz plakate koji su izloženi tijekom održavanja skupa, kaže Paride Pernić, predsjednik Speleološkog društva Buje koje je bilo domaćin ovogodišnjeg susreta uz pomoć brojnih sponzora. Bujsko društvo konstantno broji tridesetak speleologa, koji rade na očuvanju kraškog teritorija Bujštine koje je jako plodno za njihova istraživanja - ima preko 150 lociranih speleo objekata, a stalno se otkrivaju novi.

Važan dio skupa bio je i fotografski natječaj i izložba odabranih fotografija speleoloških objekata. Bilo je prijavljeno četrdesetak radova autora iz zemlje i inozemstva, a žiri koji su činili predsjednica Udruge fotografa Istre Miranda Legović, profesionalni fotograf Neven Jurjak i akademska umjetnica Lovorka Lukani odabrao je najbolje radove koji su zaslužili nagrade sponzora.

Ukupna nagrada Grand Prix "Mladen Šebian - Negi" pripao je Petri Počanić za seriju fotografija "Povedoše me tajnim stepenicama". Prva nagrada pripala je Dinku Stopiću za fotografiju "Lukina jama Hajdučki kukovi", drugo mjesto osvojio je Ivan Kletački za fotografiju "Ponor Bačvica Istra", a treću Andrija Rubinić za "Jama u krugu Ćićarije".

Nagrađene fotografije ostaju u vlasništvu Speleološkog društva Buje koje će ih donirati školama i vrtićima kako bi promovirali speleologiju. Dvodnevno druženje speleolozi su zaključili izletom kojim su između ostalog posjetili izvor Momjan i vrtaču u Makovcima, najvećoj vrtači u Istri sa 110 metara dubine i 300 metara promjera. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter