Sajam tartufa produžuje sezonu u unutrašnjoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Probit će sve rekorde maratonska jesenja manifestacija koja je otvorena jučer u malom mjestu Livade uz sam rub Motovunske šume. Dani Zigante tartufa protegnut će se na sedam vikenda i privući između 35.000 i 40.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta te za četrdesetak dana produžiti sezonu u unutrašnjoj Istri.

Time se Livade uklapaju u projekt pred i posezona PPS pod nazivom "Hrvatska 365", poručio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, koji je zajedno sa zamjenikom ministra turizma Davorom Ižakovićem i Guinnessovim rekorderom Giancarlom Ziganteom, poznatom po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, presijecanjem vrpce simbolički otvorio Dane Zigante tartufa.

Kralj svih kraljeva

- Sajam u Livadama doprinos je projektu "Hrvatska 365", koji bi trebao produžiti turističku sezonu. Istarska gastronomija u samom je hrvatskom vrhu: uz odličan pršut, vina i maslinovo ulje, ima i kralja svih kraljeva - istarski tartuf. HTZ će zajedno s Ministarstvom turizma 7. listopada u Londonu, na najzahtjevnijem turističkom tržištu, prezentirati projekt "Hrvatska 365" i upravo će se tamo uz druge delicije naći i istarski bijeli tartuf koji je postao ikona hrvatske gastronomije, istaknuo je Ivičić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ivičić je naglasio da će se u projekt "Hrvatska 365" izravno, kroz marketinški paket, uložiti pet milijuna kuna te dodatno pojačati s još nekoliko milijuna, ovisno o reakcijama tržišta.

- Cilj je produžiti predsezonu i posezonu, to je pitanje svih pitanja hrvatskog turizma, poručio je Ivičić.

- Jedna njemačka poslovica kaže da ljubav ide kroz želudac, a tartuf je vjerojatno najjači katalizator takve poslovice, poručio je posjetiteljima među kojima su bili i brojni njemački gosti zamjenik ministra turizma Ižaković. Svim tartufarima zaželio je dobru sezonu, ugostiteljima u Istri da im restorani budu puni, a gosti zadovoljni i vrate se dogodine.

Dva desetljeća rada

- S razmišljanjima kako valorizirati tartuf krenuli smo davne 1994. godine, a danas s ponosom mogu reći da smo u tome uspjeli. Livade, malo mjesto u kojem živi 160 stanovnika, poznato je u cijelom svijetu, upravo po tartufu kao jedinstvenom svjetskom gurmanskom raritetu, rekao je oprtaljski načelnik Aleksander Krt. Dožupanica Giuseppina Rajko čestitala je obitelji Zigante na svemu što su postigli u promociji istarskog tartufa, a time i promociji istarske gastronomije i turizma uopće.

Pod sajamskim šatorom bilo je izloženo oko četiri kilograma bijelog tartufa. Kilogram prve klase prodavao se po 12.000, a druge klase po 9.000 kuna.

- Cijena je nešto manja nego lani u ovo vrijeme, jer tartufi, zbog kišnog razdoblja, još nisu razvili maksimalan miris, naglasio je Giancarlo Zigante te izrazio nadu da će se vremenske prilike poboljšati i time povoljno utjecati na sezonu tartufa. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter