Šaht uzdignut da materijal ne pada u cijevi

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Radovi na prespajanju priključaka zgrada na obalni kolektor za još tri preostale zgrade u Kolodvorskoj ulici, uznemirili su pojedine stanare. U pismu koje su poslali na adresu naše redakcije izrazili su bojazan da će radovi nagrditi okoliš i njihov nogostup, istaknuvši da ne žele uzdignute šahtove i oštećene drvorede ispred svojih stanova.

Oštećena stabla

- Nasred nogostupa koji je ondje oduvijek izronio je šaht od fonje za koji mnogi susjedi u šali kažu da je to budući spomenik, ali vjerojatno nečijoj gluposti, a u nastavku nasilja nad šetalištem iskopan je kanal tik uz postojeći drvored na način da su neka stabla i oštećena rezanjem dijela korijenja, piše u pismu čitatelja, u kojem napominju da je riječ o urednom i lijepo održavanom drvoredu, biseru iz austrougarskog doba.

Smeta ih nadalje, što je umjesto davno obećanog nastavka zelenog koridora za stabla u ostatku Kolodvorske, počelo njegovo zatrpavanje do samog debla drveća, bez zemljanog kvadrata koji bi ga zaštitio i vratio nogostupu izgled kakav je imao. Nije im jasno zašto se sve to nije predvidjelo kada se ondje kopalo od plina, vodovoda, kanalizacije te su zatražili od nadležnih da zaštite drvored i vrate šetnicu te uklone nezamislivo ružan šaht.

Međutim, stanari nemaju razlog za brigu. Barem tako tvrde iz Herculanee, iz koje su izvijestili da su radovi još u tijeku i da će po okončanju radova sve biti u redu. Pojasnili su da šaht koji je trenutno uzdignut od tla, sada mora tako izgledati, a sve da materijal ne bi upadao unutar cijevi. Radovi bi trebali biti gotovi za mjesec dana, a procjena stanja i oštećenja, posebno stabala drvoreda, obavit će se nakon radova.

Procjena nakon radova

Radovi u Kolodvorskoj, podsjetimo, krenuli su nakon završetka izgradnje obalnog kolektora i spajanja glavnih kolektora. Ostalo je još prespajanje kućnih priključaka pojedinih zgrada u neposrednoj blizini obalnog kolektora, a to su upravo Splitska, Ravenska te Riva 20. Na taj će način na fekalnu kanalizaciju biti direktno spojeno više od tristo domaćinstava čije su se fekalije dosad ispuštale u pulski zaljev. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter