S vozačima ralica snježnom Ćićarijom

Na Ćićariji je palo pola metra snijega 
Na Ćićariji je palo pola metra snijega 

Gusti snijeg koji je sinoć počeo padati najprije na Ćićariji, a potom se proširio sve do Pazina, zabijelio je gotovo pola Istre.

Pune ruke posla dakako imale su sve službe koje se brinu o prohodnosti i održavanju cesta. Istarski ipsilon jučer ujutro je bio čist i prohodan.

No, to se nije moglo reći za neke lokalne ceste u unutrašnjosti Istre koje su zbog snježnih nasipa bile zatvorene za promet kraće vrijeme.

Raspoložive ekipe Istarskih cesta iz Pazina, Labina i Buzeta u svega dva sata očistile su gotovo sve prometnice koje su se toga jutra našle pod bijelim pokrivačem. Prema podacima dežurne meteo-službe HAK-a, gust snijeg počeo je padati oko 3 sata.

Tako su već do 5 sati gotovo cijela Ćićarija i Buzeština bile zasute snijegom. Dežurne ekipe Istarskih cesta s mehanizacijom su izašle na teren i već u 8 sati cesta od Lupoglava kroz Lanišće sve do Vodica i Jelovica bila je prohodna.

U to se uvjerila i naša ekipa koja je jutro provela u društvu vozača ralica i kamiona za posipavanje kolnika. Voditelj službe pazinske nadcestarije Denis Damjanić kaže da u ovakvim zimskim uvjetima raspolažu sa sedam stalnih ekipa.

- Po potrebi raspolažemo s još ekipa koje angažiramo u slučaju da nas ozbiljno zamete snijeg. Na raspolaganju imamo više od 20 ralica, a koristimo i odbacivač snijega, odnosno frezu u slučaju većih zapuha.

Dakako, imamo i utovarivač snijega s lancima koji se koristi u slučaju jačeg nevremena. Čim snijeg počne padati, naše ekipe izlaze na teren te po planu zimske službe, odnosno prema prioritetima cestovne sigurnosti koju određuje Županijska uprava za ceste, čistimo dionicu po dionicu. U našoj ingerenciji su državne, županijske i lokalne ceste, ističe Damjanić.

I dok je naša ekipa prolazila Ćićariju u društvu cestara, intervencija je bila potrebna u Pagubicama kraj Pazina. Ondje je autobus stao u snijegu i nije mogao nastaviti put. Pazinski su cestari pomogli da se izvuče iz nevolje. No, Ćićarija je ipak najzahtjevnija, kaže Damjanac.

Prije zimske sezone Istarske ceste pripreme se za snijeg. U Pazinu su silosi sa suhom soli te mješavinom soli i sipine. U kamenolomu u Buzetu također, pa se tako ralice i posipači pune na dvjema lokacijama.

Ekipa Istarskih cesta jutros je bila u punom sastavu - tri kamiona s plugom i ralica bili su raspoređeni na svih 80 kilometara cesta na Ćićariji. Graciano Damjanić na ralici radi 13 godina. S njim u ekipi bio je Klaudio Matković.

Uz njih na drugom kamionu su bili Danijel Tomišić i Olivio Fabijančić, a Denis Krušvar bio je suvozač Ivanu Prodanu iz Račica koji na Ćićariji snijeg čisti pune 24 godine.

- Svega je bilo, i teškega i lakega. Ove zime sam ostao samo jednom zameten u snijegu i to kod Jelovica prije misec dan. Nije nam snijeg toliko problem koliko nam probleme stvara jaka bura koja nakon našeg prolaska nanese bijeli pokrivač i do metra. Tada ti ne pomaže ni pet ralica.

Obitelj je naviknuta da me nema kad padne snijeg. To nam je posao i od njega ne bježimo. Zimi smo svaki dan u Buzetu, dok ljeti radimo u Pazinu, rekao nam je Ivan Prodan. (C. B. GALIĆ,

snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter