S tek sanirane zgrade pada žbuka

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

"Poput petarde, začuo se prasak u nedjelju oko 22 sata", ispričali su nam danas uznemireni stanari zgrade na adresi Maksimijanova 23, zgrade čija je sanacija statike nedavno privedena kraju. Naime, za tu je zgradu utvrđeno da propada zbog narušene statike uslijed radova koji su mjesecima trajali na obalnom kolektoru u Flaciusovoj ulici. Sanacija je tako počela tijekom proljeća, a nakon zahtjevnih i intenzivnih radova, saniranje je dovršeno, te su se stanari, koji su se zbog toga morali privremeno iseliti, u studenom vratili u svoje domove.

Bez posljedica

No, mir u domovima nije dugo potrajao. "Zaista je bilo iznenađujuće neugodno. Ostali smo zatečeni tim zvukom i čekali što će se dalje događati. Pretpostavljamo da se odlomio komad fasade koji se prilikom udara o tlo raspršio u komade. I doista, ti su nas komadi ujutro dočekali kraj zgrade. Ne želimo ni pomišljati što bi se dogodilo da je u tom trenutku netko prolazio po cesti kraj zgrade", ispričali su nam stanari.

O ovom je nemilom događaju, koji je srećom prošao bez neželjenih posljedica, već ujutro obaviješten i Marijan Kanižaj, direktor Uljanik upravljanje stambeno poslovnim zgradama, koji upravlja i ovom zgradom.

Pao dio vijenca

- Po primitku obavijesti, obišao sam zgradu zajedno s našim inženjerom. Utvrdili smo da je uslijed dotrajalosti zgrade srušen dio žbuke s vijenca i pročelja zgrade. Sada predstoji angažiranje planinara da potuče staru dotrajalu žbuku s fasade i vijenca, odakle prijeti opasnost. No, treba sanirati i kompletno pročelje, rekao je Kanižaj te nadodao da sada slijedi druga faza uređenja ove zgrade.

- Naime, s obnavljanjem se nije moglo krenuti za vrijeme trajanja sanacije statike zgrade. No, sada je to učinjeno, prije desetak dana obavljena je primopredaja. Stoga će sada Uljanik upravljanje stambeno poslovnim zgradama uputiti zahtjev Gradu Puli za kompletnom obnovom pročelja zgrade i to u sklopu projekta Dolcevita, rekao nam je Kanižaj. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter