S "liste srama" ispalo 400 Istrana

Porezni dužnici koji su ostali na listi još su više dužni nego lani  (M. GRACIN/NL)
Porezni dužnici koji su ostali na listi još su više dužni nego lani (M. GRACIN/NL)

Velik broj Istrana je u proteklih godinu dana smanjio svoje dugove prema Poreznoj upravi. Ažurirana lista dužnika, popularna Linićeva "lista srama", objavljena jučer, otkriva da je u godinu dana lista smanjena za 400 imena iz Istre ili za 9,5 posto, na ukupno 3.829. Najviše je građana-dužnika.

Nakon što je s liste uklonjeno 186 imena, sada ih ima 2.996 koji duguju pojedinačno više od 15.000 kuna. Lista obrtnika-dužnika kraća je za 193 imena, i sada broji njih 570 koji duguju više od 100 tisuća kuna. S liste je nestala i 21 tvrtka pa je njihov ukupan broj sada 263 čiji dug premašuje 300 tisuća kuna.

Međutim, oni porezni dužnici koji su ostali na listi još su više dužni nego lani jer im je Porezna uprava obračunala nove kamate. Tako je dug Albina Jurmana iz Bala, najvećeg dužnika među građanima, povećan s 40,3 na 42,9 milijuna kuna. Dug Marina Sorga iz Rovinja s 5,3 na 5,75 milijuna kuna, a Romine Hrvatin, supruge rovinjskog odvjetnika Željana Hrvatina, s 5,2 na 5,7 milijuna. Ona, njen suprug te Sorgo, sin rovinjskog trgovca nekretninama, javnosti su poznati iz afere Cetinski. Jurman je medijima poznat po mešetarenju zemljištem, pri čemu ga država tereti da joj nije platio 25 milijuna kuna poreza, a on se na dug žalio Ustavnom sudu.

Od obrtnika, najviše dužna Poreznoj upravi je Asja Piplović, odvjetnica iz Buja. U godinu dana dug joj je povećan sa 6,7 na 7,25 milijuna kuna. Ona je došla u središte pozornosti javnosti u akciji Maestro. Na drugo mjesto je došao Emil Žunec koji prema podacima Porezne uprave duguje pet milijuna kuna. Žunec je u javnosti poznat po propalom projektu trgovačkog centra Pula Gate, ali i nekoliko naftnih tvrtki koje je posjedovao pa prodao.

Stjepan Sudar iz Poreča je s dugom od 4,2 milijuna kuna prošle godine bio treći najveći dužnik u Istri. U međuvremenu je njegov dug porastao na 4,5 milijuna kuna, a pretekao ga je Srđan Červar iz Bužinije kojeg Porezna uprava tereti za dug od 4,7 milijuna kuna. On je poznat kao vlasnik tvrtke San Servolo koja ima dugu tradiciju poslovanja u poljoprivrednoj djelatnosti, osobito u području vinogradarstva.

Kako je TRP nestao s liste na njegovo mjesto je dospjela porečka Istra Bavaria agentur koja prema evidenciji Porezne uprave duguje 36,2 milijuna kuna. Riječ je o tvrtki Drage Radolovića, kojeg su mediji proglasili istarskim kraljem nekretnina. On je pored Vinke Cetinski bio ključni čovjek u kupoprodaji nekretnina za tvrtku Kermas ulaganja Danka Končara u kojima je Končar prijavio da je oštećen za milijunske iznose. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter