Rušenje u Premanturi - moguća kazna do 5 god. zatvora

Srušena kuća koja ja pripala Prodanovu (M. MIJOŠEK)
Srušena kuća koja ja pripala Prodanovu (M. MIJOŠEK)

Onome tko je prije nešto više od mjesec dana naručio rušenje obiteljske kuće u Premanturi prijeti visoka zatvorska kazna. Općinsko državno odvjetništvo u Puli izdalo je drugačiji nalog za očevid policiji od prvotnog, kada su se pozivali na članak Kaznenog zakona koji govori o povredi tuđih prava, za što je predviđena zatvorska kazna od maksimalno godinu dana. Sada se, prema informacijama koje smo dobili iz PU istarske, istražuje oštećenje tuđe stvari te rušitelju prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

- Po okončanju kriminalističkog istraživanja bit će podnijeta kaznena prijava protiv osobe koja je naložila rušenje objekta, napominje glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Policija ne govori o imenima, no neslužbeno se doznaje da je naručitelj netko iz obitelji Jurašin, vjerojatno Damir Jurašin. Njemu i njegovoj supruzi Risto Prodanov je 1998. posudio 265 tisuća švicarskih franaka na tri godine, uz godišnju kamatu od četiri posto. Kako mu dug nisu vratili, Prodanov se koncem 2001., na temelju ugovora o zajmu, knjižio kao vlasnik kuće Jurašinovih. Zbog toga je očito i Državno odvjetništvo prekvalificiralo kazneno djelo, budući da Jurašin nije srušio vlastitu nego tuđu kuću. Godinama je Prodanov u ovršnom postupku pokušavao stupiti u posjed kuće, što se napokon trebalo dogoditi u siječnju. No, sudskog ovršitelja i njega dočekao je do temelja srušen objekt.

Jurašin je, prema svemu sudeći, nekoliko dana prije no što je postalo jasno da mora iseliti naručio bager kojim je srušena kuća. Neslužbeno smo doznali da je taj posao obavio Žarko Rojnić. U policiji to nisu potvrdili je li doista riječ o Rojniću, ali su napomenuli da je osoba koja je "neposredno izvršila rušenje objekta ispitana u svojstvu svjedoka te je isključena njezina odgovornost za počinjenje kaznenog djela". (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter