Ruralnim razvojem do konkurentnosti

Meri Vivoda i Siniša Žulić predstavili REN (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Meri Vivoda i Siniša Žulić predstavili REN (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Grad Buzet jedan je od ukupno osam partnera iz pet zemalja - Hrvatske, Italije, Švedske, Finske i Španjolske - kojima je odobreno sufinanciranje projekta REN - Rural Europe Network u ukupnom iznosu od 150.000 eura, od čega će Buzet dobiti 19.900 eura. Projekt je odobren u sklopu programa Europe For Citizens, mjera 1.2. Tematsko umrežavanje gradova.

- Projektna ideja proizašla je iz zajedničkih problema i potreba gradova i općina uključenih u projektno partnerstvo koje karakterizira starenje stanovništva i migracija mladih ljudi, nedovoljno znanje mladih poljoprivrednika o potencijalu malih lokalnih proizvodnji, istaknula je na konferenciji za novinare koordinatorica projekta Meri Vivoda.

Izazovi kojima će se projekt baviti odnose se na smanjenje nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima, povećanje konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika, primjenu novih europskih direktiva na lokalnom nivou, razmjenu know-howa među partnerima. Također, pomoći će se ciljanoj skupini proizvođača kako bi se poboljšala konkurentnost njihova poslovanja.

- Cilj ovog projekta je pronaći zajednička rješenja za potrebe i probleme koji su utvrđeni među partnerima, kroz usporedbu praksi ruralnog razvoja, što će omogućiti građanima da postanu aktivni sudionici projekta i nositelji inovacija, te sudjeluju u lokalnoj zajednici kroz proces transnacionalne razmjene. Projekt je povezan i sa strateškim dokumentom Europa 2020 politike ruralnog i regionalnog razvoja EU, naglasila je Vivoda.

Projekt je započeo u listopadu prvim sastankom projektnih koordinatora u talijanskoj općini Borgo Val di Taro. Trajat će ukupno dvije godine, a završava međunarodnom konferencijom u lipnju 2016. godine. Predstavnici Buzeta sudjelovat će na deset internacionalnih seminara i konferencija u zemljama projektnih partnera, koje uključuju strateško i tematsko umrežavanje u području poljoprivrednih politika, pregled lokalnih praksi kroz raspravu u radnim skupinama i identifikaciju zajedničkih interesa za provedbu seminara valorizacije te za razvoj novih zajedničkih projekata u ruralnom sektoru.

Grad Buzet biti će domaćin trećeg međunarodnog seminara na kojem će ugostiti lokalne i međunarodne sudionike iz svih pet europskih zemalja, a pritom prezentirati dobre primjere korištenja poljoprivrednih proizvoda u funkciji turizma.

- Već je nekoliko godina gradska strategija da se kroz različite izvore financiranja realiziraju brojne aktivnosti i projekti. U siječnju iduće godine očekuje se potpisivanje ugovora za još dva europska projekta iz međugranične suradnje, te jednog financijski zahtjevnijeg usmjerenog u zaštitu okoliša, najavio je gradonačelnik Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter