Rupnik kani tužiti Županijski sud u Puli

Jusuf Šehanović, Josip Anton Rupnik i Kristina Đurović na konferenciji za novinare (D. MEMEDOVIĆ)
Jusuf Šehanović, Josip Anton Rupnik i Kristina Đurović na konferenciji za novinare (D. MEMEDOVIĆ)

Početkom ovog mjeseca Županijski sud u Puli potvrdio je presudu Općinskog suda kojom je predsjednik Zelene stranke Josip Anton Rupnik još u prosincu 2009. godine nepravomoćno osuđen za klevetu danske tvornice kamene vune Rockwool Adriatic.

Time je nakon tri godine postala pravomoćna odluka po kojoj Rupnik treba Rockwoolu isplatiti 40 tisuća kuna i usto podmiriti troškove parničnog postupka u iznosu od 10 tisuća kuna. S obzirom da o svom trošku treba objaviti presudu u medijima u kojima je tvornicu prozivao za nezakonit rad, među kojima je i Glas Istre, konačni iznos koji Rupnik mora platiti znatno će se povećati.

Ogorčen ovakvim postupkom, na današnjoj presici najavio je tužbu protiv pulskog Županijskog suda, a na temelju odluke Općinskog suda, za koji pak tvrdi da je grubo prekršio Ustav RH, jer mu tijekom postupka nije odobreno da se saslušaju i svjedoci koje je predložio. Naglasio je da sud nije prihvatio nijedan prigovor koji je uputio, a tiče se štetnosti rada tvornice. Sud nije, veli, uzeo u obzir tvrdnje da tvornica zagađuje okoliš, što su pokazale i mjerne stanice, kao ni to da je cijena zemljišta na kojem je tvornica izgrađena bila daleko ispod tržišne. To je kasnije potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

- Žalosti činjenica da Županijski sud u tri godine nije razmotrio nalaze i mišljenje relevantnih institucija, pa je očito da radi po nečijem nalogu, veli Rupnik.

- Sada smo kažnjeni jer smo oklevetali tvrtku iako smo iznosili činjenice, i to u vrijeme kada cjelokupna javnost nije znala o kakvoj izgradnji, tehnologiji i proizvodima se radi te kako će tvornica djelovati na ljude i okoliš. Nakon naših upozorenja građani su se brzo uvjerili u istinu pa su i sami pokretali akcije ne bi li zaštitili svoje zdravlje i okoliš.

Sud nije poštivao, a očito ni proučio Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a i Aarhušku konvenciju i zbog svega imamo pravo sumnjati da nekoga štite, kazao je Rupnik. Dodao je da će o svemu obavijestiti i "zelene" u Europskom parlamentu.

Podršku Rupniku dala je i bivša predsjednica Općinskog vijeća u Pićnu Kristina Đurović rekavši da je i Općina podigla tužbu protiv Rockwoola.

HHO: Sud pogoduje krupnom kapitalu

Zgrožen odlukom suda je i Hrvatski helsinški odbor, čiji je predstavnik Jusuf Šehanović dao podršku Rupniku. Kazao je da je u ovom slučaju pobijedio krupni kapital nad malim čovjekom.

- Ovo je zoran primjer koliko je naše društvo atomizirano u smislu izolacije pojedinca, koji je potpuno nezaštićen, osobito kada se bori za svoja prava. Umjesto da sudstvo sankcionira uzročnike kršenja ljudskih prava, ono trenira strogoću nad nezaštićenim pojedincem, kazao je Šehanović i rekao da je HHO o ovakvoj sramotnoj presudi već obavijestio brojne organizacije i institucije van Hrvatske.

Rockwool će odštetu uplatiti u humanitarne svrhe

Glasnogovornica Rockwoolove tvornice kamene vune Anđelka Toto-Ormuž rekla je da su zadovoljni presudom jer je to potvrda da su o tvornici bile izrečene mnoge neistine. Naglasila je da će cjelokupni iznos od 40 tisuća kuna uplatiti u dobrotvorne svrhe. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter