Runko: Deponij ugljena mora se maknuti

TE Plomin (D. ŠTIFANIĆ)
TE Plomin (D. ŠTIFANIĆ)

Valdi Runko, načelnik Kršana, požalio se na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća da iz Elektroprivrede još nema potvrdu hoće li ove godine nacionalna tvrtka krenuti graditi objekte uz plominske termoelektrane koji bi trebali doprinijeti očuvanju okoliša, ali i punjenju blagajne lokalne samouprave. Općina je, naime, još lani predvidjela ubrati čak oko sedam milijuna kuna komunalnog doprinosa od izgradnje silosa za skladištenje ugljena, pristana za odvoz šljake i pepela te pristupne ceste - svojevrsne uvertire u najavljeni TE Plomin 3 (500 MW) , no radovi su izostali pa ostvarenje proračuna iznosi 20 milijuna, odnosno 60 posto.

Isti je prihod kalkuliran ovogodišnjim općinskim budžetom koji iznosi 32 milijuna kuna.

- Premda HEP ima lokacijske dozvole za modernizaciju odlagališta energenta te rekonstrukciju starog austrijskog gata, a predstoji mu izraditi glavni projekt i ishoditi građevinsku dozvolu, taj je posao i danas pod upitnikom. Imam osjećaj da je Uprava HEP-a od Nove godine još na godišnjem odmoru; stvarno ne znam čime se bave, kazao je Runko.

Napominje da bi se spomenuti objekti morali realizirati, bez obzira na razvoj priče s Plominom 3, projektom Vlade i HEP-a teškim oko 800 milijuna eura.

- Bez obzira hoće li se "trojka" uopće graditi; hoće li biti na ugljen, plin ili nuklearka, deponij ugljena mora se maknuti, a pepeo primjereno zbrinuti. Nakon 40 godina eksploatacije Plomina 1, zaista bi bilo vrijeme da se čelništvo HEP-a pobrine da vjetar uokolo ne raznosi pepeo, da uredi okoliš oko svog postrojenja te da ga privede namjeni, kao što to traži lokalna zajednica kroz svoje projekte, poručio je Runko.

Razmatrani izvještaj o njegovu radu u drugom polugodištu 2012. protekao je bez rasprave i kritika oporbenih vijećnika, što začuđuje budući da je do lokalnih izbora ostalo tri mjeseca. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter