Ruka šapi dobila zemljište za azil za životinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest koja će razveseliti brojne ljubitelje životinja jest najnovija odluka pulskog gradonačelnika Borisa Miletića da udruzi Ruka šapi na rok od deset godina dodijeli gradsko zemljište površine 3.146 četvornih metara za izgradnju profesionalnog azila za napuštene kućne ljubimce. Lokacija budućeg skloništa nalazi se izvan naseljene zone na Partizanskom puta, nedaleko od industrijske zone na dionici između Velog Vrha i Galižane.

- Prostornoplanska dokumentacija omogućava gradnju azila na toj lokaciji. Odluku sam donio još u četvrtak, ali nisam htio da se ovaj čin stavi u kontekst lokalnih izbora, rekao je danas gradonačelnik Miletić.

Predsjednica udruge Ruka šapi dr. vet. med. Svjetlana Prodanović kaže da od osnutka udruge 19. studenog 2009. žele samo jedno - dobiti zemlju na kojoj će izgraditi humani azil za napuštene kućne ljubimce.

- Prvi, najvažniji korak je učinjen i zbog toga zahvaljujemo gradonačelniku Miletiću. Čeka nas još puno posla. Trebat ćemo, naravno, pomoć svih naših brojnih prijatelja da zajedničkim snagama izgradimo humano sklonište za napuštene kućne ljubimce, istaknula je Prodanović.

Nakon ovog konačnog izbora lokacije, a sukladno dogovoru postignutom prije dva mjeseca, sada slijedi brzo ishođenje dozvola, nakon čega bi Pula do kraja godine mogla dobiti pravo, visokoprofesionalno sklonište za nezbrinute životinje. Već i prve medijske najave početkom ove godine izazvale su tada silne pozive i pozitivne reakcije na društvenim mrežama, kao i spremnost brojnih ljubitelja životnija, posebno iz inozemstva (Njemačke, Slovenije Austrije, Italije) da financijski potpomognu podizanje skloništa za napuštene i nezbrinute životinje, a i gradonačelnik Miletić je na radnom sastanku sredinom ožujka obećao da će Grad svakako sufinancirati gradnju.

Već u nekoliko navrata udrugu Ruka šapi zvali su s brojnih inozemnih adresa ljudi koji su izrazili spremnost odmah poslati donacije, a neki su domaći građevinari ponudili operativnu pomoć, šireći svi zajedno pozitivnu energiju u gradu, boreći se za jedan bitan javni interes.

Aktivisti udruge Ruka šapi nesebično, 24 sata na dan, spašavaju, štite, liječe i udomljuju napuštene životinje, najčešće pse i mačke. U tri godine postojanja udomili su 595 životinja, a niti jedna nije usmrćena. Veterinar partner dr. Henri Hajster za ovu je udrugu u tri godine obavio više od 250 operacija pasa i mačaka, među kojima je bilo i najsloženijih prijeloma, a sve bez ikakvih postoperativnih komplikacija, uginuća ili pomora štenaca, niti je ikad izbila epidemija. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter