Rudarsko naslijeđe kao generator razvoja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni simpozij pod nazivom "Rudarsko naslijeđe - generator kulturnog, gospodarskog i turističkog razvoja", održan je u Gradskoj knjižnici Labin, u organizaciji Grada Labina i Općine Raša kroz projekt Minher, i suorganizaciji civilne udruge Labin art Express XXI, kroz projekt Rudnici Kulture.

Simpozijem se želi predstaviti bivši labinski rudnik kao generator gospodarskog, turističkog i kulturnog razvoja u budućnosti. Cilj je privlačenje pažnje regionalnih i državnim vlastima u cilju ulaganja u investicijske projekte održivog razvoja Labinštine, temeljene na rudarskoj baštini, njezina zaštita i valorizacija podzemnog i nadzemnog dijela Podlabina i Raše. U radu simpozija sudjelovale su delegacije rudarskih gradova - gradova partnera u projektu MINHER i stručnjaci koji su sudjelovali na uspješnim projektima obnove i revitalizacije rudarske i industrijske baštine.

Domaćin i gradonačelnik Labina, Tulio Demetlika pozdravio je skup nazočnih, među kojima su bili, veleposlanik Republike Poljske u RH Maciej Gregor Szimansky, počasni konzul RH u Poljskoj, Andrzey Žylak, gradonačelnik Carbonie, Giuseppe Casti, Mojca Renškar Planinc iz općinske uprave Idrija, zamjenik gradonačelnika Velenja, Franc Žerdin, predsjednik Općinskog vijeća općine Banovići, Nermin Delagić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Pula, Jasna Jaklin Majetić, pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica i drugi brojni gosti i posjetitelji. Ujedno je ispričao izostanak predstavnika iz triju Ministarstava pri Vladi RH, Prostornog uređenja, kulture i gospodarstva.

"Ovo je peti susret u projektu Minher, u Europi ocijenjen kao uspješan, svim partnerima zahvaljujem na suradnji i stvaranju prijateljskih odnosa između različitosti koje nas spajaju. Kao narode, zemlje, nacije i kulture, povezani smo kroz isti simbol rudarskog čekića i dlijeta", istaknuo je između ostalog  Demetlika.

Veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj, Maciej Gregor Szimansky, ugodno je iznenađen projektom koji povezuje sudionike Simpozija, a pokazuje koliko se u međuvremenu, od prve ideje daleko otišlo u  realizaciji.

"Danas imamo priliku ali i odgovornost, rudarsko naslijeđe pretvoriti u rudnike kulture, turizma i gospodarstva", kazala je između ostalog načelnica općine Raša, Glorija Paliska Bolterstein.

Predsjednica HGK-ŽK Pula, Jasna Jaklin Majetić podržala je projekt koji omogućava, istaknula je "našu rudarsku baštinu staviti u funkciju novog razvoja i međusobno stvaranje jačih gospodarskih veza."

Skup nazočnih pozdravili su gradonačelnik Carbonie, Giuseppe Casti, pročelnik Istarske županije za kulturu, Vladimir Torbica. A potom je počasni konzul Poljske u RH, Andrzey Žylaka pokazao na slikovitim primjerima iz Poljske, kako se uz pomoć financiranja iz fondova Europske Unije, to ogromno rudarsko naslijeđe, može staviti u novu funkciju gospodarskog razvoja svake sudionice ovog Simpozija.

U nastavku je pročelnica odjela za prostorno planiranje Grada Labina, Ana Marija Lukšić upoznala sudionike Simpozija o učinjenim prenamjenama objekata rudarske baštine u Labinu, a predsjednica Udruženja arhitekata Hrvatske, Sanja Cvjetko Jerković, pokazala je na primjerima iz Europe kako se industrijsku baštinu i arhitekturu može uključiti u kulturni turizam. (Katarina ŠOŠTARIĆ PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter