Ručno puhano staklo nedostižno svjetskoj konkurenciji

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Pulska tvornica stakla Duran d.d. ove godine slavi 60. godišnjicu postojanja. Odluka o izgradnji tvornice stakla u Puli donesena je daleke 1949. godine, tada pod nazivom "Poduzeće za izradu laboratorijskog stakla Pula". Izgradnja proizvodnog pogona započela je 1952. godine, a daljnji razvoj uslijedio je 1955. godine što je ujedno i službeni početak rada tvornice pod nazivom Tvornica laboratorijskog stakla "Boris Kidrič". Od 1998. godine tvrtka počinje poslovati pod nazivom Schott Boral d.d. U vlasništvo njemačke tvrtke Duran-Group prelazi 2005. godine.

Za puhanje stakla treba imati osjećaj

Od prvog dana proizvodni program se temelji na vatrostalnom - borosilikatnom staklu. Danas se 98 posto proizvedenog laboratorijskog i industrijskog stakla izvozi. Proizvodi se standardno laboratorijsko staklo velikog volumena, dok kod industrijskog stakla prevladava široka paleta artikala i namjena. Riječ je o 500-litarskim posudama za kemijsku industriju, staklima za industrijske perilice rublja, avionska stakla, zatim stakla za protueksplozivnu zaštitu i drugo. Broj zaposlenika posljednjih se godina stabilizirao na 220 do 230 radnika.

- Ne postoji škola koja bi obučavala za ova zanimanja, tako da kadrove osposobljavamo sami, većina radnika školovala se za zanimanja tehničke - metalske struke. U posljednjih pet godina osposobljena su 24 radnika za razna zanimanja, a zaposleno je sedamdesetak novih radnika, među kojima osam visoko obrazovanih, većinom inženjera strojarstva i elektrotehnike, doznajemo od tehničkog direktora Olega Tognona.

Cijeli svoj radni vijek u ovoj je tvornici odradila Marija Peršić.

- U tvornici sam od 1972. godine, dakle ovdje radim pune 43 godine i imam samo pozitivna iskustva. Radila sam u pogodnu staklane i u pogonu dorade, a sada sam u završnoj kontroli. Riječ je o vrlo odgovornom poslu koji iziskuje i puno samopouzdanja, a ono se u ovom poslu stječe s godinama iskustva. Nekad se je sve radilo ručno, a danas je, uz nove tehnologije, posao znatno pojednostavljen, rekla nam je Marija Peršić.

Isti, pozitivan stav prema radu, ali i cjelokupnoj atmosferi na poslu, dijeli i Halima Dupljak koja proizvode opaljuje plamenom, odnosno polira. U tvornici radi 31 godinu, i kako kaže, nije koristila ni dana bolovanja. Za tri mjeseca će u mirovinu njihov radni kolega koji je u tvornici odradio 34 godine.

- Imao sam tijekom godina priliku otići na neki drugi posao, no ovaj jednostavno volim. Osim iskustva, odnosno učenja koje u ovom poslu nikada ne prestaje, za puhanje stakla treba imati i osjećaj. Posao je zanimljiv jer se gotovo svaki dan radi drugačije. Naime, proizvodimo različite artikle, a svaki zahtjeva novi pristup, odnosno u izradi, neke specifičnosti. Kontinuirano ovom poslu podučavamo mlađe, jer za kvalitetnog staklara trebaju godine iskustva. I nakon toliko godina, i ja se još uvijek susrećem s nepoznanicama, ispričao nam je staklar - puhač Veselin Vasić.

Tehnički direktor Oleg Tognon proveo nas je kroz pogone te napomenuo kako je uz spomenuto u ovom radu potreban i talent.

- Kontinuirano ulažemo u razvoj tehničko-tehnoloških procesa te nove proizvodne linije kojima podižemo nivo kvalitete i konkurentnost naših proizvoda, ali i u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ove godine ćemo u novu proizvodnu liniju investirati 13 milijuna kuna, a u idućoj planiramo uložiti osam milijuna kuna u generalni remont peći, što inače redovito činimo svakih pet godina, najavio je Tognon, koji ističe da se kompleksni proizvodi proizvode znanjem i umijećem majstora staklara s puno ručnog rada.

Posebno cijenjeni zbog visoke kvalitete

- Ručno izrađeni proizvodi visoke kvalitete posebno su cijenjeni i postižu višestruko veće cijene na tržištu od staklenih artikala proizvedenih na automatskim linijama. Ručno puhani artikli iz Pule predstavljaju sam svjetski vrh za ovakvu vrstu proizvodnje, kaže Tognon.

U obilasku pogona doznajemo kako se unatoč ručnom radu, ipak radi o industrijskoj proizvodnji koja se odvija kontinuirano 24 sata na dan, 365 dana u godini. Smjesa sirovina se stavlja u električnu peć za topljenje gdje se pretvara u staklenu talinu pri temperaturi višoj od 1600 stupnjeva Celzijusovih. Dnevno, u Puli se proizvodi do 16 tona staklene mase. Nakon rafiniranja i homogeniziranja staklena talina se prerađuje postupcima puhanja, presanja i centrifugiranja. Presudan je utjecaj majstora staklara u formiranju artikala. Vodstvo tvornice planira tijekom godine prigodnim aktivnostima obilježiti 60. rođendan, a u planu je i velika izložba koja će pružiti zanimljiv razgled proizvoda kroz ovo prilično dugo razdoblje. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter