Rovinjsko kazalište: Fasada blista, erte ostale neugledne

Nova fasada Doma kulture (N. O. R.)
Nova fasada Doma kulture (N. O. R.)

Nakon što su prošlog tjedna sa fasade zgrade kino-kazališta "Antonio Gandusio" uklinjene građevinske skele i zavjesa koja je od znatiželjnika skrivala radove, slična sudbina zadesila je i rovinjski Dom kulture. Naime, oba su vrijedna objekta zasluženo dočekala bojanje fasade te popravak odnosno zamjenu stolarije i vijenaca pod krovovima. Međutim zamisao kao da je nedovršena pa zbog određenih i lako uočljivih nedostataka, umjesto priče sa sretnim krajem, donijela je u grad svete Eufemije ponovno priliku da na njoj brusimo jezike.

Zaboravljene erte?

Upravo Dom kulture koji ravno stoji nasuprot gradske kavane i mjesta okupljališta Rovinjaca, bio je (i još ostaje) meta kritika. Naravno, kad pogledaš u novu fasadu ne možeš a da ne primijetiš da nešto nije u redu. Dakle, boja je nova kao i škurnice, dok ostala stolarija tek treba biti zamijenjena. Detalji koji kvare sliku (a nisu detalji jer su komadi poveći) su erte koje uokviruju prozore i balkone. One su pak ostale u svom prvobitnom izdanju koje je dobrano vrijeme nagrizlo pa osim što izgledaju neugledno, uz novu i svježu boju zidova djeluju i prljavo. U toj, se čitavoj radnji postavljanja, bojanja, namještanja i naposljetku skidanja skela zaboravilo i na raznorazne priključke i žice ( koje su se usput govoreći mogle sakriti ili barem prikriti) pa i one dodatno nagrđuju izgled nove fasade koja je po onoj treća sreća, bila odobrena od stane konzervatora. Prve dvije kombinacije bile su tek probne, pa ih po naputku stručnjaka valjalo i na mjestima gdje su nanesene, prebojiti.

Nova fasada uz zamjenu škurnica grad je koštala nešto manje od petsto tisuća kuna. Puno i previše, da bi po izvedbi pogled na nešto novo bio zamućen. Stoga i pitanje glavnom izvođaču radova, poduzeću Rubini na čijem je čelu Maurizio Božić, je li se zaboravilo na erte i žice.

- Sanacija fasade Doma kulture izvedena je sukladno projektu kojeg su naručili konzervatori. Dakle, ni u jednom se detalju nije odstupalo od onog što piše u projektu tiskanom na šezdeset stranica, pojasnio nam je Maurizio Božić, direktor gradskog trgovačkog društva Rubini koji obavljaju poslove upravljanja i održavanja zgrada, ujedno i predstavnik izvođača radova čiji je naručitelj bio Grad Rovinj.

- Što se pak tiče čišćenja erti nije istina da nisu očišćene, no opet po naputku i dozvoli konzervatora, to jest četkom i deterdžentom jer nikakav drugačiji invanzivniji način ili pjeskarenje nije bilo dozvoljeno, pojasnio je Božić,  koji vjeruje da su skidanjem skela obavljeni svi najavljeni radovi, odnosno da se naknadno ništa više neće skidati ili dodavati.

Što se pak tiče kazališta "Antonio Gandusio"  sređene su tri, ali ne i u potpunosti četvrta južna strana pročelja, koja će opet, nakon odobrenja konzervatora biti naknadno sanirana. O tome svemu, Grad je svoje građane informirao i letkom na kojoj između ostalog lijepo stoji objašnjenje kako je u 2016. izvedena 1. i 2. faza rekonstrukcije kazališta, odnosno izvedeni radovi na uređenju zapadnog, istočnog i sjevernog pročelja, dok će dovršetak južnog biti izveden sukladno konzervatorskim uvjetima i u trećoj fazi rekonstrukcije.

Nikad završiti

No, ono što sada građane buni, a da pri tom ne ulazimo u regule i pravila struke jer kao obični promatrači ne smijemo i ne znamo stručno, već samo estetski viđeno komentirati ostaje nam nejasno kako se čisti patina s dubrovačkih zidina ili recimo Grgura Ninskog. Isto tako postavlja se i pitanje zašto Grad kao naručitelj i investitor radova  prije nego li i počne bilo kakvu sanaciju ne napravi (ili zatraži) kompletan projekt i isto tako troškovnik, pa kad isti krene da krenu od podruma do krova i barem s jedne strane fasade. Sada, nekako ispada da je u Rovinju jedan "problem" teško staviti ad acta, odnosno da bi se na nekim zgradama mogla ponoviti "asfaltna priča" kada se  ista cesta jednom kopa zbog struje, drugi put zbog, plina a treći telefonije. Jer, nanovo postavljanje skela (ako do toga i dođe) ponešto košta. I ne samo novca, već i  novih radova i vremena pod kojom su neke građevine pod skelom i daleko od očiju javnosti.

Za obnovu kazališta 2,1 milijun kuna

Za sanaciju kazališta Grad Rovinj je osigurao 600 tisuća, a Ministarstvo kulture 1,5 milijuna kuna. Prva faza rekonstrukcije je obuhvaćala demontažu termo akumulacijskih peći, vanjskih i unutarnjih klima uređaja i ventilacijskih cijevi. Izvršena je rekonstrukcija drvenih grilja, vijenca zgrade, građevinski radovi na zabatnim zidovima radi otvaranja zazidanih prozora te zaštita od kapilarne vlage. Ove radove, u visini od preko 603 tisuće kuna, namaknute iz ovogodišnjeg gradskog proračuna, obavila je žminjska tvrtka Kapitel, dok je stručni nadzor povjeren tvrtki TGI iz Pule. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter