Rovinjski medicinski tim najbolji u Istri

(S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
(S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Stanovnici Istre mogu biti sigurni ukoliko im zatreba pomoć hitne medicinske službe. Potvrđeno je to na protekli vikend održanom županijskom natjecanju timova hitne medicinske službe u Pazinu. Natjecalo se sedam timova iz svih istarskih ispostava - Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Umaga. Predstavnike za natjecanje ispostave su izabrale tijekom protekla dva mjeseca kontinuirane edukacije.

Svi su natjecateljski timovi iskazali zavidne kompetencije i vještinu, a najboljim među njima proglašen je tim ispostave Rovinj. Članovi ovog tima predstavljat će Istarsku županiju na Međunarodnom susretu timova HMS-a u Hrvatskoj, koji će se održavati 29. i 30. travnja u Puli.

Promicanja timskog duha

Cjelodnevni je susret protekao u ozračju entuzijazma, budući da djelatnici i u slobodno vrijeme kontinuirano uvježbavaju rad u timu. Događaj je okupio posjetitelje iz cijele Istre, koji su tako imali priliku vidjeti kako se timovi HMS-a natječu u rješavanju realističnih scenarija. Razgledavali su unutrašnjost ambulantnog vozila te saznali sve što ih zanima o hitnoj medicinskoj službi.

Iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, u čijoj je organizaciji natjecanje provedeno, ističu kako je ono osmišljeno radi promicanja timskog duha, poticanja želje za usavršavanjem u radu svih liječnika, medicinskih sestara, tehničara i vozača istarskih služi hitne medicinske pomoći. Navode još kako briga za stanovništvo Istre započinje probirom osoba koje se zapošljavaju u Zavodu, testirajući njihovu stručnost i humanost. Životno ugrožena osoba može postati bilo koji građanin, a tada mu život ovisi o znanju i vještinama onih koji prvi stignu na mjesto događaja.

Edukacija svih zaposlenih

Natjecanje su podržali grad Pazin i brojni sponzori, koji su za natjecatelje osigurali okrjepu te brojne nagrade. Zavod za hitnu medicinu Istarske županije intenzivno i stalno radi na edukaciji svih zaposlenih, u skladu s najnovijim saznanjima i smjernicama na području hitne medicine. Upravo su tako istarski timovi HMS-a dostigli kvalitetu kojom ravnopravno konkuriraju drugima u svijetu.

Spremnost, znanja i vještine hitne medicinske službe u Istri provjeravaju se kontinuirano. U protekle tri godine održane su tri velike vježbe masovne nesreće u suradnji s drugim žurnim službama. Jedan od načina provjere kvalitete i spremnosti timova HMS-a upravo je i provedeno županijsko natjecanje.

Napomenimo i to da će se Međunarodni susret timova HMS-a 29. i 30. travnja održati u Puli, na inicijativu i u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. U sklopu ovog susreta obilježit će se i Nacionalni dan hitne medicinske službe. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter