Rovinj: Zaplijenjeno 6.666 lažnjaka na štandovima


Možda i upravo u vrijeme dok je rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja se odvijala 15. rujna u povodu Dana grada i blagdana svete Eufemije, govorio da se u Rovinju i prema Forbesovoj listi živi bolje negoli u ostalim krajevima zemlje, na drugom se kraju grada, i to u njegovu sjevernom dijelu - na području tzv. stare Mirnine hladnjače, odvijao pravi akcijski film.

Višesatni nadzor na 11 lokacija

Kako saznajemo, u glavnim su ulogama s jedne strane bili djelatnici pulske Carinske uprave, Odjela za nadzor Ministarstva financija, a nasuprot njih rovinjski trgovci, mahom prodavači raznovrsne robe koja se u ljetnim mjesecima nudi na štandovima - od šugamana i papuča za more, maski i dihalica, preko naočala do parfema i ženskih torbica. Sve to, pa i puno više od toga, u carinskom je prepadu zaplijenjeno.

Kako neslužbeno saznajemo, u višesatnom nadzoru koji se odvijao ovog ponedjeljka, i na jedanaest lokacija, trgovci su ostali bez 6.666 komada robe čija vrijednost u maloprodaji iznosi 569 tisuća kuna.

U nadzoru je, naime, utvrđen čitav niz nepravilnosti iz Zakona o žigu i Zakona o trgovini i sva je zaplijenjena roba, kako saznajemo, bila neovlašteno označena zaštićenim žigovima popularnih i dobro znanih dizajnerskih brandova kao što su Ray Ban, Chanel, Ives Saint Lorain, Burberry, Jack Daniels, Monster, New Era, Valentini, Chanel, Gucci, D&G, Red Bull, Ice Watch, Holister, Beats by dr. Dre, Camp David i drugi.

Vratili se "na mjesto zločina"

Matematičkim rječnikom rečeno rovinjski su trgovci ostali bez  1040 komada dresova nogometnih klubova, 778 torbi, 2400 naočala, 199 novčanika, 403 slušalice, 56 prijenosnih radijskih aparata, 698 majica, 25 haljina, sedam jakni, 695 kapa, 111 pari cipela…

No, ne i zadugo. Samo dva dana kasnije na istom potezu sve izgleda ko' nekad. Roba ukrašava staru Mirninu hladnjaču i nema ni najmanjeg traga od neke možebitne kontrole. Bivše ili buduće. 

Stanje je toliko uobičajeno da me neki od prodavača, koje priupitanih da mi objasne što se događalo i koliko ih je situacija pogodila, netrepnuvši, da nemaju pojma o čemu govorim. Dapače, uvjeravaju me da sam pogriješila lokaciju, pa i čitav grad. Srećom, bilo je i razgovorljivijih koji mi kažu - dogodila se "Oluja".

- Odjednom su došli sa svih strana. Njih pedesetak, pa se nije imalo vremena ni za što. O. K. ljudi su došli i odradili svoje. I ja sam dobio kaznu, ali uistinu za neke gluposti. I platit ću je. No, mene kažnjavaju koji imam kasu i uredno izdajem račune, a nekima se gleda kroz prste. To me najviše ljuti, reče mi jedan nešto pričljiviji trgovac, koji mi je bez ustezanja pokazao i kaznu koju je zaradio tvrdeći kako i u kažnjavanju "krivih" kazne nisu za sve jednake.

Od njegovog kolege do ispraćena sam riječima

- Ma gospođo, ništa vi ne brinite! Za dobre će se mušterije uvijek naći po jedan Gucci?!. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter