Rovinj: Za programe u gospodarstvu 865 tisuća kuna

Martina Čekić Hek i Marija Črnac Rocco (N. O. R.)
Martina Čekić Hek i Marija Črnac Rocco (N. O. R.)

Nacrt Odluke o poticanju ulaganja u poduzetničkim zonama Grada Rovinja, koja se našla i na posljednjoj sjednici Vijeća, bila ju tema konferencije za novinare, a o ovoj je gospodarskoj temi govorila pročelnica Martina Čekić Hek. Kako je u samom uvodu istaknula Čekić Hek, ovom se Odlukom, koja bi ukoliko sve prođe po planu trebala zaživjeti početkom slijedeće godine, uređuje poticanje ulaganja pravnih i fizičkih osoba na području poduzetničkih zona (Gripole-Spine i Brunelka), odnosno na prostoru od oko pet i pol hektara površine.

- Konkretno, poticajne mjere uređene ovom Odlukom odnose se na ulaganja u gospodarske djelatnosti pod uvjetom da se zadovolje ekološki standardi, ali i ostvare drugi ciljevi poput otvaranja novih radnih mjesta, unosa opreme i suvremene tehnologije, izobrazba radnika, modernizacije i unapređenja poslovanja pa sve do povećanja izvoza, razvoja nove ponude usluga te dislokacije određenih djelatnosti iz za to neadekvatnih lokacija, istaknula je pročelnica pojasnivši i o kojim se konkretnim, poticajnim mjerama radi, a one su raspolaganje nekretninama u poduzetničkoj zoni Gripole - Spine, sufinanciranje komunalnog doprinosa i komunalne naknade, subvencioniranje kamatne stope za ulaganja u proizvodne djelatnosti, pomoć za stručnu naobrazbu ili prekvalifikaciju, potpore za ulaganje u standarde kvalitete, subvencija troškova polaganja majstorskih i drugih ispita, pa sve do financijske potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje.

- Vrlo konkretno, Grad Rovinj koji je u proračunu osigurao iznos od 856 tisuća kuna sudjelovat će u dodjeli poticajnih sredstava. Upravo, ne bi li se realizirala neka od poticajnih mjera potrebito je zadovoljiti određene kriterije, pa tako primjera radi i kada je riječ o subvenciji komunalnog doprinosa vrijednost ulaganja mora biti od 500 tisuća do 1,5 milijuna kuna ne bi li se komunalni doprinos umanjio za 35 posto, i uz uvjet da se u razdoblju od pet godina od dana početka obavljanja djelatnosti osigura zapošljavanje najmanje dva djelatnika, obrazložila je Čekić Hek, navodeći i da je za veća ulaganja (od 1,5 do 3,5 milijuna kuna) komunalni doprinos umanjen za 50 posto, i uz uvjet zapošljavanja tri djelatnika, odnosno za ulaganja veća od 3,5 milijuna kuna umanjen za 70 posto i uz zapošljavanje četiri djelatnika. Poticajne mjere vrijede i za sufinanciranje komunalne naknade, pa tako za vrijednost ulaganja u iznosu od najmanje pola milijuna sufinancira se, i to u prvoj godini u visini od sto posto, drugoj u visini od 75, te u trećoj u visini od 50 posto. Nadalje, a kada je riječ o pomoći za stručnu izobrazbu ili prekvalifikaciju radnika, Grad će odobriti jednokratno pokrivanje troškova u visini od dvije tisuće kuna po djelatniku, uz uvjet da se broj novozaposlenih ne smanjuje najmanje tri godine. Uz ove, spomenimo i financijske potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje prema kojima će Grad dodijeliti potpore trgovačkim društvima i obrtima čija je osnovna djelatnost prerađivačka.

Inače, valja istaknuti i da je nacrt Odluke dan na razmatranje Udruženju obrtnika grada Rovinja i svim vijećnicima, koji bi se o njemu svojim primjedbama i prijedlozima trebali očitovati do 22. studenog. Također, Grad poziva i sve zainteresirane obrtnike da se, ukoliko to žele, direktno u Gradu obrate nadležnima ili to učine preko gradske elektronske pošte: [email protected]. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter