Rovinj: Uređena poliklinika i prijemna ambulanta

Prijemna ambulanta za pacijente
Prijemna ambulanta za pacijente

U Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju okončana je temeljita obnova prijemne ambulante i čitave poliklinike na prizemlju glavne zgrade. Bolnica je u to uložila 264 tisuće kuna iz vlastitih prihoda, a osim oličenih i saniranih zidova i stropova, obnovljeni su oluci, postavljena internetska linija i videonadzor te kupljena oprema za kontrolu zračenja rendgena, kontejneri za sterilizaciju, namještaj i oprema za ambulante i čekaonicu.

U čekaonici TV i "pametna" rasvjeta

- Prijemna ambulanta je prva kontakt točka naših pacijenata i bitno je kako ih dočekujemo. Ambulante su opremljene novim namještajem i novim računalima, a za čekaonicu su kupljene nove sjedalice i kauči te instalirani klima-uređaji, LCD televizor i slobodni internet preko Wi-Fi mreže. Fokusirali smo se da učinimo pacijentima ugodniji boravak u bolnici, dok čekaju na pregled. Ugrađena je i nova inovativna LED rasvjeta, a ako se potvrdi učinkovitost i praktičnost, uvest ćemo takav sustav u čitavu bolnicu, kaže ravnatelj rovinjske bolnice dr. sc. Marinko Rade.

Tijekom obnove prizemlja glavne bolničke zgrade ugrađen je inovativan sustav "pametne" LED rasvjete, kojim se štedi i do 67 posto električne energije u odnosu na fluorescentnu rasvjetu. Složeni sustav senzora, putem elektroničke obrade, automatski, bez ljudskog upravljanja, optimalno dozira svjetlo prema količini vanjskog prirodnog svjetla i prisutnosti osoba u prostoru u bilo koje doba dana.

- Rasvjeta se sama podešava u odnosu na vanjsku razinu svjetlosti, što znači da je ne treba ni paliti ni gasiti. Nema nepotrebnog trošenja energije, jer sustav sam mijenja intenzitet umjetne svjetlosti kako Sunce zalazi. Automatski se isključuje kad su hodnici prazni i uključuje senzorima u trenutku kad netko prolazi. Sustav koji smo ugradili predstavlja sam vrh energetski učinkovite rasvjetne tehnike. Osim toga, nova rasvjeta ima iznimno dug vijek trajanja, čime se troškovi održavanja svode na minimum. Entuzijasti smo i volimo testirati nove tehnologije, to je sasvim automatiziran sustav koji predstavlja budućnost, kaže ravnatelj Rade. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter