Rovinj postaje veliko gradilište

Rovinj (N. LAZAREVIĆ)
Rovinj (N. LAZAREVIĆ)

Rovinj se prvih dana jeseni pretvara u veliko gradilište. Nakon što je koncem rujna započela obnova posljednje dionice Državne ceste 303, od ponedjeljka, počinju radovi na gradskim prometnicama - ulicama Stjepana Radića i Luja Adamovića.

Naime, nakon višegodišnjeg nastojanja da se saniraju kolnici ulica Stjepana Radića i Luja Adamovića, konačno su u ovoj godini i stvoreni uvjeti za njihov početak pa se u želji da se izbjegne višekratno raskopavanje ulica u posao se krenulo sinkronizirano, i  na način da se u jednom tiru uredi kompletna podzemna infrastruktura.

U jednom tiru - plin, voda i kanalizacija

- U ovoj su godini ispunjeni svi uvjeti da počne izgradnja plinovoda, vodovoda i kanalizacije što će osim jednokratnog infrastrukturnog ukopavanja, uštedjeti i novac - pojasnila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Biserka Matacin, pročelnica Upravnog odjela za održavanje i izgradnju objekata Grada Rovinja, dodavši kako će radovi u Ulicama Stjepana Radića i Luja Adamovića biti okončani obnovom kolnika.

- Od ponedjeljka započinju radovi na prvoj dionici Ulice Stjepana Radića i to na potezu od Omladinske do križanja s ulicom Stjepana Pauletića i Franje Iskre, te na prvoj dionici Ulice Luja Adamovića od križanja s Radićevom do križanja sa Zagrebačkom ulicom. Prema ugovorenim rokovima radovi moraju biti dovršeni do božićnih blagdana, do kada će u potpunosti za promet biti zatvorene dionice, rekla je pročelnica Matacin, pojasnivši i da druga faza radova (koji obuhvaćaju Radićevu do križanja s Ulicom Prve istarske brigade, odnosno kod Adamovićeve do ulaza u zonu Monte Mulini-Monvi) kreće odmah iza novogodišnjih blagdana i nastavlja se do turističke sezone, dok se treća, ujedno i posljednja dionica planira dovršiti u jesen 2015. godine.

Nova regulacija prometa u gradu

- Izvođenje svih dionica podrazumijeva i novu privremenu regulaciju prometa na način da će ulice (odnosno dionice) biti otvorene isključivo za stanare, dok će ostali sudionici prometa biti usmjeravani na obilazne smjerove. Inače ukupna investicija iznosi osam milijuna kuna, a prva faza koja započinje slijedećeg tjedna teška je tri milijuna kuna. Radove na uređenju prometnice izvodit će pulska "Cesta", kaže pročelnica Biserka Matacin.

Više podataka o vodovodnoj i plinskoj infrastukturi iznijeli su Željko Rudan, ravnatelj Istarskog vodovoda-poslovne jedinice Rovinj te Dean Kocijančoć, direktor Plinara d.o.o. Pula.

- Što se tiče vodovodnog ogranka u Ulici Stjepana Radića on je od velikog značaja za vodoopskrbu čitavog grada, jer povezuje dva ključna rezervoara - Valtidu i Rovinj. Osim što će se tom trasom u dužini od kilometra dobiti kvalitetnija vodoopskrba naselja Centener, smanjit će se i gubici, te osigurati propisane protupožarne količine, pojasnio je Rudan. Rok za izvedbu radova vrijednih 2,3 milijuna kuna, početak travnja 2015. godine.

O plinifikaciji Rovinja, čija bi mreža do 2017. godine trebala pokriti čitav grad, govorio je Dean Kocijančić,

- Investicija vrijedna više od 3,5 milijuna kuna odnosi se na područje zone Monte Mulini-stara Tvornica duhana i obuhvaća 3.180 metara. Radovi, također počinju u ponedjeljak, investitor je "Plinara", a rok izvedbe 120 dana, rekao je Kocijančić, obećavši i da će do konca godine biti dovršena plinofikacija naselja Sveti Vid, i to u dijelu Vrsarske ulice, Jakova Voltića i Ivana Zajca. Također, do tada će se izgraditi i spoj za spajanje plinovoda Mirna-Monsena i oko stotinjak metara za potrebe starogradske jezgre Rovinja, čulo se na jučerašnjoj pressici održanoj u gradskoj palači Rovinja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter