Rovinj: Poseban režim prometovanja i parkiranja

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U Rovinju se održava nebeski spektakl u kojemu su glavne zvijezde piloti Red Bull Air Racea. Čitav je grad spreman za njihov doček, ali i za veliki broj gledatelja koji će sudeći prema najavama, doći iz svih krajeva svijeta ne bi li uživali u najbržoj utrci na nebu - u Rovinju iznad morskog plavetnila i pitoreskne starogradske jezgre.

S obzirom da se u subotu i nedjelju, odnosno 30. i 31. svibnja, na same dane utrka očekuje dolazak preko pedeset tisuća posjetitelja na snazi će biti i poseban režim prometovanja  i parkiranja. Stoga, nije naodmet ponoviti da će prometovanje gradom, kada je riječ o automobilima, biti limitirano. Konkretno, u subotu i nedjelju bit će uspostavljena privremena regulacija prometa te će se opskrba građana i poslovnih subjekata unutar pješačke zone moći obavljati isključivo do devet sati ujutro. Nakon tog vremena prometovanje unutar pješačke zone u potpunosti će biti onemogućeno za sva vozila, izuzev interventnih službi.

I područje bolnice "Prim. dr. Martin Horvat" proglašeno je strogom zonom sigurnosti na čije je područje zabranjen pristup. Naime, to je područje rezervirano za interventna i sanitetska vozila, te zatvoreno za sva ostala vozila i pješake. Uvala Muccia, također je zatvorena za sva plovila i neće se moći koristiti tamo usidrena plovila. S obzirom da se letna staza nalazi iznad uvale Valdibora ista je također, pod posebnim režimom i plovidba je zabranjena u širem krugu - od Montea do područja izvan otoka Figarola Velika pa do poluotoka Muccija. Osim toga, za sva plovila koja se budu kretala izvan zabrane plovidbe vrijede limitirane brzine kretanja. U protivnom i za moguć ulazak u zonu zabrane, prekršitelju slijedi rigorozna kazna, a manifestacija se prekida.

Što se pak tiče parkirališta ona su osposobljena i bez obzira iz kojeg cestovnog pravca u Rovinj stizali, volonteri će vozače usmjeravati na ista. Bojazan da mjesta neće biti, nema, jer je Grad umjesto pet tisuća, za ovaj svjetski event osigurao tri puta veći broj parkirališnih mjesta. Najveći, na improviziranom parkiralištu livade Campolongo prostire se na 80 hektara i svi koji dođu iz pravaca Ipsilona, odnosno Državne ceste 303., na njemu će naći parkirališni prostor. Gostima iz smjera Pule, parkirališna su mjesta osigurana

na Lamanovi, Svetom Vidu, Gripolama, kao i na terenima kod nogometnih igrališta. Uz to, u funkciji će biti i autobusni prijevoz  od turističkih naselja i kampova Valalte,  Porton Biondija i Amarina, te brodskom linijom iz pravca Veštra i Polara. Osobe s posebnim potrebama svoje automobile mogu parkirati u dvorištu Tvornice za preradu ribe "Mirna". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter