Rovinj: Poplavljeni podrumi i polja...

Poplavljeni podrumi (A. POKRAJAC)
Poplavljeni podrumi (A. POKRAJAC)

Jaka kiša pogodila je Rovinj u noći s utorka na srijedu. Prema podacima meteorološke stanice Lučke uprave u kratko vrijeme je uz grmljavinu palo čak 78 litra kiše po kvadratu. Srećom, oborinska odvodnja je funkcionirala, pa nije došlo do plavljenja javnih površina.

Najviše posla imali su rovinjski vatrogasci. Noću i ujutro imali su najviše, 30-tak intervencija, zbog čega su uz dežurne morali dignuti sve snage kojima raspolaže Javna vatrogasna postrojba. Od zapovjednika JVP-a Evilijana Gašpića doznajemo da je najviše intervencija bilo u naselju Valpereri, smještenog u prirodnoj depresiji i u pojedinim dijelovima Karmela. Na tim područjima voda je već bila počela ulaziti u stanove.

Od poslovnih prostora poplavljeno je podzemno skladište marketa Konzum kraj rotora na Križu, gdje rešetka za odvodnju nije uspjela gutati veliku količinu kiše. Da se može izbjeći plavljenje pokazao je prodajni centar Mercator, koji je u udubini, ali ima dobro riješenu odvodnju oborinskih voda. Vode koje se prikupe na njegovom krovu i parkiralištu završavaju u kolektoru koji vodi prema ponoru Sv. Brigite. Voda iz okolice skupila se u kišnom vrtu koji je privremeno, dok zemlja ne upije vodu, poplavljen.

Posla su imali i djelatnici Komunalnog servisa. Zbog zagušenja oborinske kanalizacije poplavljene su brojne stanice za ispumpavanje i izlijetali šahtovi. Voditelj jedinice odvodnje Ognjen Pulić kaže da najviše problema ima na područjima gdje građani oborinsku vodu sa svojih zgrada i parcela protupravno priključuju na fekalnu kanalizaciju, pa dolazi do njenog zagušenja. Komunalci su imali i puno posla s čišćenjem ulica i trgova. Najviše posla zadali su im nanosi šljunka, koje je kiša nosila sa brojnih gradilišta po gradu.

Štete od kiša i bujica pretrpjele su i makadamske nerazvrstane ceste i putovi, posebno na usponima, gdje je voda ispirala šljunak, stvarajući kanale duboke i do pola metra.

Elvis Prenc, voditelj Gradskog odsjeka za javne površine, kojem se neprestano zbog pomoći obraćaju građani i poljoprivrednici, kaže da je šteta puno i da se neće moći brzo sanirati, već prema prioritetima. Prenc je apelirao na građane da se i sami uključe u uklanjanje šteta, posebno čišćenjem nanosa šljunka i blata ispred kuća.

Oko Rovinja su poplavljena i brojna polja. Zbog toga se veći dio uvale Valdibora zacrvenio od zemlje doplavljene odvodnim kanalima, koji tu imaju svoje ispuste. U luci su se nagnule mnoge barke, pa su vlasnici užurbano ispumpavali šintine da ne bi potonule. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter