Rovinj: Pjesma i ples svetoj Eufemiji u čast


U znaku zborskog pjevanja, folklora i tradicije, ukratko se može opisati obilježavanje Dana grada Rovinja i njegove zaštitnice svete Eufemije, započetog proteklog vikenda, a čiji će se program nastaviti u ponedjeljak svečanom sjednicom gradskog vijeća i nizom popratnih događanja.

Sam dan zaštitnice, 16. rujan, rezerviran je, između ostalog, za svete mise s početkom u 8, 9 i 18 sati, a sve u crkvi ove mlade vjernice iz Kalcedona, koja je tog dana daleke 304. godine preminula kao mučenica.

Na ljetnoj terasi Zajednice Talijana preksinoć je održano tradicionalno okupljanje članova, njihovih gostiju i prijatelja uoči blagdana svete Eufemije, a koje je započelo neslužbenom himnom grada "La viecia batana" u izvedbi zbora KUD-a Zajednice "Marco Garbin".

Na večeri u obitelji, što bi bio prijevod ovog događanja, bili su nazočni i čelnici grada i gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Giovannijem Sponzom, dogradonačelnikom Marinom Budicinom, koji se, kao i predsjednik udruge rovinjskih ezula Famia ruvignisa Francesco Zuliani, obratio prisutnima.

Na svečanosti je bila i predsjednica nacionalne udruge Julijske krajine i Dalmacije, pokrajinskog odbora iz Rima, Donatella Schrüzel te istarska dožupanica Viviana Benussi. Nakon bogatog kulturno umjetničkog programa gdje su se predstavile gotovo sve sekcije i pjevači Zajednice uručene su i nagrade za natječaj "Favalando a la ruvigni?a", koji je u suradnji sa Zajednicom provela Talijanska srednja škola s ciljem očuvanja rovinjskog govora, istroromanskog dijalekta. Nagrade su dobili Alessio Giuricin, Lorenza Anna Puhar i Lara Kercan. Nije izostala ni tradicionalna tombola s bogatim nagradama.(M. MEDIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter