Rovinj: Od 1. siječnja zabrana kopanja po kontejnerima

Hoće li sakupljači boca biti kolateralne žrtve nove rovinjske odluke o komunalnom redu
Hoće li sakupljači boca biti kolateralne žrtve nove rovinjske odluke o komunalnom redu

Gradsko vijeće Rovinja, na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici izglasalo novu odluku o komunalnom redu, u kojoj posebnu pažnju valja obratiti na činjenicu da se, od prvog siječnja i stupanjem iste na snagu, u starogradskoj jezgri grada izričito zabranjuje izlaganje robe izvan poslovnih prostora, odnosno trgovina. Bolji poznavaoci rovinjskih ljetnih (ne)prilika predobro znaju da se ista odluka ponajviše tiče prodavača suvenira i odjeće, koja se mahom u sezoni uz zatvoreni prostor trgovina, gotovo u istom omjeru količine, boja i kvalitete prodavala na cesti, odnosno uz ulaze, sa škurnica i koje kakvih improviziranih klupica.

Zabrana sakupljanja otpada i boca

Ovom odlukom, odnosno kažnjavanjem prekršitelja, Gradsko vijeće koje je jednoglasno istu usvojilo, smatra da će se u prostoru uvesti više reda, ali i olakšati pješačku komunikaciju.

Novom su odlukom, također, propisane mjere kojim se sprječava nepropisno odlaganje/odbacivanje otpada. Komunalni redari, tako dobivaju ovlasti da zaprimaju obavijesti o tzv. šporkuljama, obave očevid, a potom uz naplatu kazne počinitelju, ispostave račun za odvoz tog smeća. Isto tako zabranjuje se i neovlašteno "kopanje" po smeću, odnosno prikupljanje bilo kojeg komunalnog otpada.

Na pitanje vijećnice SDP-a, Ede Kačić postavljeno još prilikom prijedloga odluke odnosi li se ista odredba i na sugrađane, koji ističem svoje ionako mršave prihode, pokušavaju mrvicu podebljati skupljanjem plastičnih boca, nadležni je pročelnik Ando Saina, odgovorio da je "zabranjeno bilo kakvo neovlašteno skupljanje otpada na području Grada", što dakako uključuje i sakupljanje boca.

Nova odluka o komunalnom redu donosi i važne promijene kod prekršajnih odredbi. Primjera radi s deset tisuća kuna kaznit će pravne osobe za pedeset (mogućih) prekršaja - od one koja se odnosi na zaboravnost, tj. ne postavljanje dvojezičnih tabli, oštećivanja, premještanja i samovoljnog mijenjana natpisa ulica, trgova i kućnih brojeva, uništavanja vanjskih dijelova zgrade (šaranja, bušenja i slično), pa sve do prodaje na javnim površinama za koju se nema dozvola, kao i za vatromet i izvedbu glazbe, također bez unaprijed pribavljene dozvole.

Kazne visoke, ali reda mora biti

Između ovih, tu su i druge kazne "teške" deset tisuća kuna za  ne održavanje stabala i ukrasnog bilja koje ugrožavaju sigurnost u prometu, obavljanje radova na zelenim površinama bez odobrenja, ne čišćenje javne površine nakon građevinskih radova, držanje otpada u dvorištu ili vrtu, kao i oni prekršaji koji se odnose na  vješanje robe i ostalih predmeta za prodaju na vratima, prozorima, tendama, okvirima na pročeljima zgrade gdje se nalazi poslovna prostorije, postavljanje natpisa bez odobrenja nadležnog tijela, tendi, rasvjetnih tijela i zaštitnih naprava također bez odobrenja, baš kao i antena i klima uređaja koji predstavljaju neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi. Tu su i odredbe kojima se kazne naplaćuju zbog ne odobrenog reklamiranja putem reklamnih zastava, platna, tabli i ormarića, ostavljanje letaka na javnim i zelenim površinama i sijaset drugih prekršaja koji uključuju i samo naoko smiješnu odredbu a koja se tiče ne gašenja motor vozila prilikom iskrcavanja/ukrcavanja robe. 

Također, uz ostale jasno ispisane prekršaje i visinu kazni za pravne, odnosno fizičke osobe, komunalni redari imaju pravo prema odredbi odluke, počiniteljima koji u posljednjih dvanaest mjeseci  nisu evidentirani kao počinitelji prekršaja, umjesto novčanih kazni ispiše pisano upozorenje.

U iščekivanju službenog odgovora Grada

Pročelniku za komunalnu djelatnost Andu Sainu, uputili smo pitanje i zamolbu za odgovorom hoće li Grad Rovinj (odnosno komunalni redari) doista kažnjavat sugrađane - pobirače boca i hoće li tim Rovinj biti prvi grad u zemlji s uvođenjem ove prakse. Odgovor nismo dobili. U međuvremenu, valja nam se nadati da komunalni redari, usprkos donesenoj i jasnoj odluci, neće biti rigorozni u njenom provođenju, i da su te nesretne boce i ljudi koji preživljavaju od njihovog prikupljanja samo kolateralne žrtve zabrane prikupljanja ostalog komunalnog otpada, odnosno da su samo proceduralno i zbog plastičnog otpada uvršteni u novu odluku o komunalnom redu Grada Rovinja. S druge pak strane, ako se odluka ne omekša valjalo bi razmisliti i dogovoriti neku drugu vrstu pomoći za deset, petnaest sugrađana koji prikupljaju boce da im se taj i ne baš veliki novac mjesečno dostavi na kućnu adresu i spasi ih od ionako, za mnoge ponižavajuće situacije prekapanja po kućnom otpadu u potrazi za plastičnom bocom i tih 50 lipa koje im ona donosi. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter